L'escàndol per l'esbroncada de Francesc de Dalmases a una periodista de TV3 s'està infiltrant en el complex joc d'equilibris en què cavalca permanentment Junts per Catalunya i està posant en risc la cohabitació que van acordar la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, al congrés d'Argelers. Dalmases és una persona de la màxima confiança de Borràs i el sector laurista s'ha regirat contra els retrets continguts a l'informe de Magda Oranich, que ha acabat amb la dimissió del diputat a l'executiva. No només això, des d'aquest sector s'ha volgut interpretar la polèmica com un atac directe a la presidenta. 

El trencament es va fer palès a la tensió amb que es va viure l'executiva extraordinària de dimarts, que va acceptar per unanimitat la dimissió de Dalmases com a vicepresident del partit i durant la qual dues diputades de Junts van denunciar el tracte que personalment havien rebut del diputat. La irritació de Borràs va arribar al punt que el responsable de comunicació del partit va haver d'abaixar les persianes per evitar que els crits se sentissin a l'exterior.

Buit a la reunió del grup

Les persianes, però, no van evitar que el malestar recorrés els xats del partit, per on el debat de la direcció va circular nerviós, i tampoc han evitat que aquest migdia es tornés a fer evident a la reunió del grup parlamentari, que s'ha convocat de manera extraordinària i al qual no han acudit els pesos pesats del sector laurista, començant per la mateixa Borràs i Dalmases, afectat d'una indisposició, i seguint per la vicepresidenta del partit Aurora Madaula, o els diputats Jaume Alonso Cuevillas i Cristina Casol.

Això no obstant, Cuevillas, també membre de l'executiva, en declaracions a Ser Catalunya, no ha tingut inconvenient a acusar públicament els dirigents crítics amb Dalmases d'haver utilitzat l'afer per convertir la presidenta del partit en una "peça de caça major". No només això, ha atribuït aquesta situació al malestar provocat per la sortida de Govern, que Dalmases va defensar amb entusiasme, i n'ha responsabilitzat directament els membres del partit que han hagut d'abandonar l'executiu de Pere Aragonès després del trencament del Govern.

Retrets al grup

En aquest context, la reunió del grup parlamentari ha servit per repassar la reunió de l'executiva, i perquè els diputats expressessin el seu suport a les diputades que van assegurar haver-se sentit pressionades per Dalmases, però també per conèixer l'interrogatori a què Borràs va sotmetre ahir al matí als membres de la comissió de garanties del partit. Entre les intervencions s'ha subratllat el cansament per uns debats que enterboleixen la imatge pública del partit i l'ambient intern del grup, però també algun retrets per considerar que la decisió de l'executiva no tanca del tot la polèmica i es queda "a mitges". A la reunió d'avui, segons alguns dels assistents, la presidenta del partit ocupava obertament la diana d'algunes de les intervencions. Amb tot, el president del grup, Albert Batet, ha intentat contenir la situació i la consigna ha estat que el grup parlamentari tancava files.

Això no ha evitat que els punyals continuessin volant portes enfora. Alguns, amb atacs tèrbols, com el del perfil de Twitter d'una suposada periodista de nom Joana Masdeu, a la qual ningú de la professió coneixia, des d'on s'ha defensat Dalmases alhora que es carregava contra actitud de dirigents del partit com Jordi Sànchez o Albert Batet. El fake ha resultat tan maldestre que, després de provocar la riota de la premsa habitual al Parlament, ha estat esborrat. S'ha convertit, això no obstant, en un símptoma de la batalla interna que s'està jugant al partit.

Peça clau per Borràs

La caiguda del seu lloctinent deixa Borràs sense una peça clau, suport essencial en tots i cadascun dels seus moviments. Dalmases ha volgut conservar l'escó al Parlament per mantenir la condició d'aforat, la qual li permet que el cas pel qual se l'està investigant sobre les subvencions de la Diputació al Catdem es mantingui al TSJC, on de moment no s'han vist prou elements per processar-lo. Això no obstant, queda apartat del nucli de decisions del partit.

L'afer, a més, continua obert atès que quadres del partit estan impulsant una resolució al consell nacional, previst per al 19 de novembre, perquè s'obligui Dalmases a abandonar l'escó i, en cas que s'oposi, se l'aparti del grup parlamentari de Junts, a més d'obrir un expedient per decidir si cal expulsar-lo de militància. Aquesta resolució reclama també una investigació interna per saber qui va pressionar Magda Oranich per modificar o eliminar el seu informe.

El debat a Junts, per tant, encara no s'ha tancat.