Matí d'intriga a Twitter al voltant del cas Dalmases després de l'aparició d'un compte fals -ara ja eliminat- d'una suposada periodista, de nom Joana Masdeu, que ha sortit en defensa del vicepresident dimitit de Junts. El compte de Masdeu fa tot just uns pocs dies que s'havia obert i aquest dimecres ha començat a agafar embranzida gràcies a un fil on la suposada periodista criticava els professionals de la premsa que han aprofitat l'afer Dalmases per criticar-lo mentre que, en canvi -segons denunciava ella mateixa-, no ho han fet quan han rebut pressions d'altres polítics. El fil ha començat a córrer al matí en missatges de Whatsapp de periodistes que habitualment cobreixen el Parlament preguntant-se si algú coneixia la desconeguda Joana Masdeu. El fet cert és que, a mesura que passaven les hores, ningú aconseguia identificar qui era la periodista que semblava disposar d'informació precisa sobre la vida parlamentària i que, en canvi, ningú coneixia. Masdeu no figurava ni tan sols en els registres del servei de premsa del Parlament. Aleshores els periodistes han començat a denunciar que el compte era fals i finalment qui l'hagi donat d'alta l'ha tancat. Segons informacions aparegudes als mitjans, el compte estaria relacionat amb un col·laborador de Borràs, Rai López, que des d'aquest mes d'agost treballa per Junts. El número de telèfon de López apareix relacionat amb el compte eliminat. López, però, ha negat els fets.

joana masdeu twitter
joana masdeu twitter

"Com a periodista us asseguro que si haguessin de dimitir dels seus càrrecs oficials o de partit tots els polítics que m'he discutit, de qualsevol partit, també membres de la direcció de Junts els quals avui demanaven la dimissió de @francescd, en quedarien molt pocs", deia en un dels seus missatges la periodista fantasma. La seva intervenció a les xarxes ha acabat generant dos tipus de reaccions: per una banda, els que no han dubtat que el compte era verídic i han entrat a debatre la qüestió de fons, i per l'altra, els que directament han començat a dubtar sobre la identitat de la periodista i han formulat la hipòtesi que el compte formava part d'una campanya ideada des del sector dins de Junts que dona suport a Dalmases. Entre els seguidors del compte fals, hi havia la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas.

Joana Masdeu critica Jordi Sànchez i Albert Batet

Els usuaris que han compartit amb entusiasme el fil del compte fake es poden identificar en gran part com de l'entorn més abrandat de Junts. "Un gran fil", "lectura obligada", "Standing Ovation", "Gran fil d'autocrítica d'una periodista que vol allunyar-se dels que, simplement, són juntalletres al servei dels partits... Val la pena llegir-lo i seguir el compte..." són alguns dels missatges de suport que ha rebut el fil en poques hores i que la mateixa Joana Masdeu ha repiulat abans de tancar el compte. Els que aplaudien el fil el feien servir per criticar la premsa que consideren al servei dels partits polítics pels interessos econòmics. A més a més, el compte havia dirigit crítiques contra polítics de Junts, Jordi Sánchez i Albert Batet, concretament, acusant-los d'haver tingut comportaments amenaçadors. Això ha fet que fins i tot els interpel·lats decidissin dirigir-se al compte fals, com ha fet Sánchez: "Diuen que pots ser un compte inventat per difamar. No m’ho crec. La política no es pot fer així. M’ofereixo on i quan vulguis perquè m’entrevistis i portis proves d’on, quan i a qui he amenaçat i insultat",

L'afer Dalmases està agitant l'actualitat política catalana amb una polèmica que amenaça en convertir-se en un nou serial, en la mesura que després de la seva dimissió en el marc del partit arriba el debat al Parlament que haurà de fer la comissió de l'Estatut dels Diputats. Enmig del conflicte, l'advocada que va fer l'informe que ha propiciat la caiguda de Dalmases dins de Junts, Magda Oranich, ha fet unes declaracions aquest dimecres que obren un nou front a la presidenta del Parlament suspesa. Segons Oranich, Laura Borràs ha intentat pressionar-la per l'informe i no li agafa el telèfon perquè evitar "rebre crits".