L'acord signat entre el PSOE i Junts aquest dijous a Brussel·les que inclou una llei d'amnistia també per als independentistes víctimes del lawfare continua rebent crítiques vint-i-quatre hores després. Ara ha arribat el moment dels Advocats de l'Estat. Un centenar d'aquests funcionaris públics ha signat un acord en què critiquen molt durament el text entre socialistes i junatires perquè aquests darrers donin suport a la investidura de Pedro Sánchez, rebutjant "rotundament els acords d'investidura, que suposen un atac directe a la llibertat, la justícia i la igualtat, amb manifesta trencadissa del nostre estat de dret". Anant més enllà, reiteren la seva "lleialtat indestructible a la Constitució, i per tant a tots els espanyols, davant a qui, per la seva condició de representants públics, haurien de garantir-la i, així i tot, han pactat per incomplir-la". Des del PSOE han anat insistint en les darreres setmanes que l'amnistia és constitucional i que la Carta Magna és el seu marc negociador.

En aquest comunicat, els advocats de l'Estat signants insisteixen que, segons el pacte entre Junts i el PSOE, es concedeix l'amnistia a "persones condemnades amb les màximes garanties processals i jurídiques, després d'una instrucció i un enjudiciament impecables". En el document, els funcionaris de l'estat critiquen durament també la constitució de comissions parlamentaries d'investigació "que suposen una un atac inacceptable a la independència del Poder Judicial i una ingerència contrària al principi de separació de poders i que busquen ampliacions indefinides de l'àmbit subjectiu de la prevista Llei d'Amnistia", que encara no ha estat entrada a registre al Congrés. Els advocats de l'estat fan referència a les comissions d'investigació pactades per Junts i PSOE per determinar la presència de “situacions de judicialització de la política”, amb les conseqüències que, si s'escau, “poguessin donar lloc a accions de responsabilitat o modificacions legislatives”.

Contra un possible referèndum d'autodeterminació

Els advocats també es fan ressò de la proposta que fa Junts en l'acord amb els socialistes de celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya perquè la ciutadania pugui decidir el futur polític del país: "s proposarà la celebració d'un referèndum d'autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya", que el PSOE rebutja en el mateix document. Així i tot, els advocats de l'estat que han signat el document deixen clar que s'oposen "rotundament" a la celebració d'un referèndum sobre l'autodeterminació de la "Comunitat Autònoma de Catalunya", ja que "xoca frontalment amb la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible de tots els espanyols, com proclama l'article 2 de la nostra Constitució". A més, però, també fan referència a l'acord entre ERC i el PSOE, que es va signar ja fa una setmana i a banda de la llei d'amnistia també inclou la condonació d'una part del deute, cosa que ha indignat aquests funcionaris, ja que consideren que "no respon a l'interès general de la nostra nació, sinó a interessos particulars, i que atempta contar la necessària solidaritat interterritorial i la igualtat de tots els espanyols que garanteix la Carta Magna".