Les associacions espanyoles de jutges i fiscals han carregat contra l'acord tancat aquest dijous pel PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez president del govern espanyol, en considerar que pot "trencar la separació de poders" i posar en risc la independència judicial. En especial, han posat el focus sobre "les referències al lawfare o judicialització de la política i les seves conseqüències", que consideren "inacceptables", ja que apunten que aquestes trasllueixen "desconfiança" cap al "funcionament del poder judicial". L'acord ha estat subscrit per l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i Fòrum Judicial Independent (FJI).

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora
 

Jutges i fiscals denuncien una "intromissió a la independència judicial"

Els jutges i fiscals diuen que "el text de l'acord conté explícites referències a la possibilitat de desenvolupar comissions d'investigació en seu parlamentària a fi de determinar la presència de situacions de judicialització de la política", fet que, adverteixen podria dur a prendre "accions de responsabilitat o modificacions legislatives". Denuncien que aquesta pràctica, implicaria "sotmetre a revisió parlamentària els procediments i decisions judicials", fet que implica una "evident intromissió a la independència judicial i fallida de la separació de poders". 

En aquest sentit, les associacions judicials defensen que "els jutges han d'estar sotmesos únicament a l'imperi de la llei", i recorden que "el poder judicial a Espanya és independent i disposa d'un sistema de garanties jurisdiccionals". 

El portaveu de l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), Salvador Viada, ha denunciat en declaracions a Europa Press que l'acord "és molt greu" i suposa implícitament "un cop de gràcia al sistema constitucional espanyol", i la llei d'amnistia, “una conseqüència lògica del concepte de canvi de règim polític que volen PSOE i Junts”. Pel que fa a les comissions d'investigació per analitzar possibles casos de lawfare, ha valorat que són "lesives per a l'estat de dret", encara que "conseqüents" amb la idea que l'Estat va perseguir de manera "il·legítima" determinats delictes. "Els jutges i fiscals van actuar com havien d'actuar", ha defensat. Viada sí que ha reconegut que existeix "politització" al poder judicial, però ha apuntat el PSOE o Junts com a responsables que existeixi.