El PSOE va emmotllant el discurs per fer el màxim de digerible possible una possible aprovació d’una llei d’amnistia que, al capdamunt, serveixi per investir Pedro Sánchez. Davant l’anunci d’Alberto Núñez Feijóo d’enviar l’eventual text al Tribunal Constitucional (TC), la portaveu de l’executiva del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat aquest dilluns migdia que els socialistes no aprovaran “res que no sigui constitucional”. “Mai ho hem fet i demano màxima tranquil·litat”, ha assegurat Alegría davant el corrent d’opinió de juristes que defensen que l’amnistia no té lloc a la Constitució espanyola.

A parer dels socialistes, l’anunci de recórrer al TC el text -del que encara no se’n sap pràcticament res- demostra que és “l’única sortida” a la qual sap acollir-se el Partit Popular. Per això, ha defensat que en els cinc anys de govern Sánchez, del conjunt de lleis aprovades, “no se n’ha declarat cap inconstitucional”, ha dit Alegría, que automàticament s’ha autoesmenat quan ha recordat que el TC sí que va determinar que estaven fora de la Constitució els diferents estats d’alarma decretats. En aquest punt, ha demanat al PP “un exercici de modernització”, en lloc d’instal·lar-se en “la crispació, la divisió i l’odi”.

“Els acords que s’adoptin aniran en consonància amb les polítiques de retrobament i convivència, però emmarcades en la Constitució”. El PSOE aplica al peu de la lletra el diccionari de Pedro Sánchez per fer aterrar a la pista la conveniència de l’amnistia que estan negociant amb els independentistes, en la línia dels indults, que s’han definit com a “mesures complexes i complicades”. Avui la portaveu socialista ha afegit un nou element. Segons els seus comptes, hi ha 57 diputats que estan reclamant exculpar independentistes com a fórmula per desinflamar el conflicte entre Catalunya i Espanya. En aquesta bossa de diputats, amb el PSOE al marge, hi inclouen els 31 de Sumar, els set de Junts, els set d'ERC, els sis d'EH Bildu, els cinc del PNB i el solitari del BNG.

 

Les negociacions són el botí a protegir i, per això, Alegría ha explicat que “avancen de forma raonable”, ha dit en resposta a una pregunta sobre el mediador que reclama Carles Puigdemont. El PSOE es manté aferrat al manual de la “discreció i la prudència”. “Quan hi hagi res acordat s’explicarà de dalt a baix, amb la màxima transparència”, ha afirmat la també ministra d’Educació en funcions. En la ronda de contactes, Pedro Sánchez es reuneix aquesta tarda (17h) amb Alberto Núñez Feijóo, demà dimarts amb el PNB, dimecres amb ERC i per divendres s’ha posat l’entrevista amb EH Bildu i Junts per Catalunya.

Ara bé, el referèndum continua sent una línia vermella per al PSOE. “Les fórmules que permeten aprofundir en la divisió i la falta d’acord i consens no són vàlides per als nous temps que estem afrontant”, ha assegurat la socialista, que ha subratllat que els catalans “han rebutjat el referèndum d’una forma majoritària”.

El PSOE relativitza la manifestació de SCC

L’endemà de la manifestació de Societat Civil Catalana en contra de l’amnistia i l’autodeterminació, el PSOE n’ha relativitzat l’assistència -50.000 segons la Guàrdia Urbana i 350.000 segons l’organització-. En aquesta línia, Alegría ha afirmat que la mobilització “no va complir amb les expectatives” i ha apuntat que va ser “força menys nombrosa en comparació a les que s’han viscut a Barcelona”. Ara bé, ha dit que hi va haver “un intent de politització" per part del PP i de Vox, en al·lusió a la presència de Feijóo, Isabel Díaz Ayuso i Santiago Abascal.