El president Carles Puigdemont es troba encara detingut a la presó italiana de Bancali, a l'illa de Sardenya, segons confirma el seu advocat italià Agostinangelo Marras. De bon matí, Marras s'ha desplaçat al Tribunal de Sàsser, el competent per resoldre l'ordre detenció del president Puigdemont, després de ser detingut ahir a la nit a l'aeroport de l'Alguer.

Des d'allà, Marras ha atès als mitjans locals i ha assegurat que fins aquests migdia, l'audiència "no prendrà una decisió". En un primer moment s'havia fixat que la decisió es podria allargar fins a les dues del migdia però ElNacional.cat ha contactat amb l'advocat i ha confirmat que es podria ajornar fins a les tres o les quatre de la tarda, en principi. Altres fonts no descarten que es pugui allargar fins a demà dissabte. El Tribunal pot decidir si li dona la llibertat, si és llibertat amb cautelars o si ordena l'ingrés a presó.

Marras està en contacte permanent amb l'equip de Puigdemont però assegura que no ha rebut cap trucada ni ha tingut cap mena de comunicació amb el govern espanyol ni amb cap representant de l'Estat. D'altra banda, "confia que sigui alliberat" però "s'haurà de veure en les properes hores".

Aquest advocat penalista nascut a Sàsser -la segona ciutat més important de l'illa de Sardenya després de Cagliari-, compta amb un ampli currículum polític i judicial. Va ser president de la Sala Penal de Sàsser i a la dècada dels noranta també va ser regidor de la seva ciutat. També s'ha presentat recentment a la candidatura com a independent del grup mixt de centre esquerra Italia Viva i Italia in Comune per a l'escó del Senat després d'una vacant per la mort prematura de la senadora Vittoria Bogo Deledda.

El Tribunal

En paral·lel, aquest matí s'ha produït la primera manifestació sarda a Itàlia, després de la detenció del president Carles Puigdemont. Els partits independentistes sards s'han reunit a les portes del Tribunal de Sàsser per reclamar la llibertat del president. En concret, els partits iRS, ProgReS i Torra, han convocat aquesta concentració des de les 9h del matí davant del tribunal italià. Amb una pancarta i crits de "llibertat" donen suport des de "la nació sarda a Catalunya". També s'ha sumat una delegació d'Òmnium Cultural.

El Tribunal de Sàsser està situat al territori de Nurra, al nord-oest de l'illa de Sardenya. Aquest és el tribunal competent per resoldre l'ordre detenció del president Puigdemont, després de ser detingut ahir a la nit a l'aeroport de l'Alguer. Aquest Tribunal és el proper a la presó de Bancali, on ha passat la nit. Entre el Tribunal i la presó hi ha 13 quilòmetres de distància. ElNacional.cat ha parlat amb el portaveu de l'Irs, Simone Maulu, i fa una crida perquè els "200 catalans independentistes que s'havien mobilitzat per assistir a l'aplec de l'Alguer es dirigeixin a aquest Tribunal per fer sentir la seva veu".