La detenció del president Carles Puigdemont al punt més oriental dels Països Catalans, la ciutat catalanosarda de l’Alguer ha estat “una sorpresa” per al Mario Conoci, síndic -càrrec equivalent al d’alcalde- d’aquesta localitat de llengua i cultura catalana.

En declaracions a TV3 i utilitzant la variant algueresa del català, l'alcalde ha assegurat que aquest divendres mateix tenia prevista un “encontre institucional” amb Puigdemont en el marc de la celebració de l’aplec internacional Adifolk, una trobada de cultura popular dels Països Catalans que precisament enguany se celebra a l’Alguer després que fos ajornada l’edició del 2020 a causa de la pandèmia del coronavirus.

“Havíem de parlar del seu problema i del problema de Catalunya, als quals nosaltres som propers i solidaris”, ha afirmat Conoci, que ha defensat el dret del poble català “a ser protagonista del seu propi futur”.

El síndic aquest mateix matí té previst trobar-se amb la consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, que ha anat a l’Alguer en el marc de l’Adifolk, i tots dos  es desplaçaran a Sàsser per seguir de prop la situació judicial de Puigdemont i trobar-se amb el seu advocat defensor.

Aplec de cultura popular

Més de 800 persones han d’arribar aquest divendres a l'Alguer per participar en l'aplec cultural internacional Adifolk.

Entre els grups que s’han desplaçat hi ha els grups Aiguabarreig, Amics dels Gegants de Montblanc, Ball de Bastons de Salou, Ball de Diables de Vila-seca, Ball de Gitanes de Lliçà d'Amunt, Ball de Gitanes de Montmeló, Banda de Música La Lira Roquetense, Bastoners de Rajadell, Bastoners i grups de danses de Peramola, Capgròs Folk, Ceptrot, Cobla Ciutat d'Amposta, Cobla Conrad Saló, Cobla La Flama de Calders, Cobla Gegantera de Preixana, Colla Gegantera de Sant Vicenç de Montalt, Colla Gegantera de Santa Eugènia de Ter, Colla Gegantera i Grallera de Balaguer, Colla Sardanista Dolç Infern de Lleida, Colla Sardanista Fonts de Valldans de Ponts i Colla Sardanista Trenc d'Alba de Girona, entre d'altres.

Puigdemont tenia previst participar des d'aquest divendres 24 i fins diumenge als actes de l'Aplec Internacional Adifolk. Durant la seva estada, tenia previst reunir-se amb les màximes autoritats de l'Alguer i de Sardenya, i també visitar la Corona de Logu (l'Assemblea de batlles i regidors independentistes de Sardenya). Alhora pensava reunir-se amb representants dels partits sards, a qui volia agrair el seu suport al dret d’autodeterminació de Catalunya i la denúncia que han fet contra la repressió de l’Estat espanyol des del referèndum de l'1 d’octubre del 2017.