L’independentisme s’ha mobilitzat aquest matí per estar present en la manifestació convocada per l’ANC a les 9h davant el consolat italià a Barcelona, situat al carrer Aribau, 185 -tot i que al final s'ha desplaçat a l'avinguda Diagonal pel bloqueig dels Mossos d'Esquadra a la legació diplomàtica-, a la qual s’hi ha sumat altres entitats com Òmnium cultural i també ERC, JxCat i la CUP.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anul·lat l’agenda i serà aquest matí al Palau de la Generalitat des d’on té previst estar en contacte amb l’equip del president Puigdemont i també amb la consellera Alsina, que es troba a l’Alguer. Té previst també reunir-se amb el vicepresident i membres del Govern i preveu una compareixença davant els mitjans al llarg del matí

Junts per Catalunya ha anul·lat les seves agendes amb la intenció de ser present en la convocatòria, amb l’assistència confirmada del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Per la seva banda, el grup municipal a l’ajuntament de Barcelona del mateix partit també ha anunciat que anul·lava la seva assistència a la Missa de la Mercè d'aquest matí per dirigir-se a la concentració davant del Consolat italià a Barcelona en protesta per la detenció del president Puigdemont, anul·lant així l’agenda prevista. També assisteixen a la concentració el conseller Jaume Giró, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. També hi ha assistit la vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, Alba Vergés, entre d'altres.

Alba Verges concentración consulado italia Barcelona Eva Parey

La vicepresidenta primera de la Mesa del Parlament, Alba Vergés, present a la concentració / Eva Parey

 

A la convocatòria també s’hi han sumat ERC i la CUP, així com els CDR, que també han confirmat la seva assistència. A més, a secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i l'eurodiputada Diana Riba viatjaran aquest matí a l'Alguer per donar suport al president Carles Puigdemont, detingut per la policia italiana aquest dijous a la nit. Vilalta i Riba es desplaçaran a Sardenya per acompanyar l'entorn del president després d'una detenció injusta, pendent ara de passar a disposició judicial.

concentracion puigdemont consulado italiano manifestacion foto eva parey (3)

Laura Borras i Elsa Artadi es fonen en una abraçada en la manifestació / Eva Parey

Minuts abans de l’hora fixada per la convocatòria, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, present a l’acte, ha afirmat que la detenció del president Puigdemont és “una vergonya de dimensions descomunals”.

Puigdemont, davant el jutge

Mentrestant, a Sardenya el president Carles Puigdemont ha passat la nit a la presó de Bancali, a Sàsser, a l’espera de passar aquest divendres al matí a disposició judicial. Puigdemont va ser detingut aquest dijous al vespre per la policia italiana a l’aeroport de l'Alguer.

Està previst que Puigdemont sigui conduït a les nou del matí davant de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, a qui correspon la competència sobre la seva posada en llibertat o l'extradició. El jutge haurà de decidir sobre l’extradició de Carles Puigdemont.

A més, la defensa de l'expresident Carles Puigdemont demanarà cautelaríssimes al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) per aturar la detenció que s'ha produït a l'Alguer, segons ha dit a Rac1 l'advocat Gonzalo Boye. El TGUE va considerar suspesa l'euroordre contra l'expresident en l'escrit del 30 de juliol on li va retirar de nou la immunitat parlamentària. Tot i això, obria la porta a retornar-li cautelarment la immunitat en cas de detenció. En aquest sentit, avisava que si el detenien o alguna autoritat judicial feia el pas per executar les euroordres podien fer una nova petició de cautelars i això és el que ha explicat Boye que faran. L'advocat ha considerat que les autoritats judicials haurien de respondre en un màxim de 72 hores.

 

Imatge principal: Manifestants a la concentració davant el consolat / Eva Parey