L'Advocacia de l'Estat ja està estudiant si impugna davant del Tribunal Constitucional les resolucions del Parlament sobre la monarquia. Segons ha avançat 'El Confidencial' aquest dijous, els serveis jurídics estatals estan analitzant els textos publicats dilluns al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) en els quals no hi apareixen alguns dels punts més sensibles que sí que es van aprovar al ple de divendres però que els serveis jurídics del Parlament van retallar per l'advertiment del TC de no incomplir les seves sentències. Fonts del Ministeri de Justícia confirmen a l'ACN que el govern espanyol té la qüestió sobre la taula.

Els textos publicats al BOPC sí que mantenen alguns punts polèmics com el que declara que Catalunya "és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei" o el que assenyala la nissaga borbònica com a "calamitat històrica per a Catalunya" i recorda que Joan Carles I és successor del dictador Francisco Franco i, per tant, "la monarquia espanyola és la continuació del règim precedent".

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) va publicar aquest dilluns la resolució contra la monarquia però sense incloure-la de forma íntegra. En una postil·la al final del text s'especificava que no s'incorporen diverses resolucions "atès el deure" del secretari general del Parlament "d’impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incompliment" de sentències del Tribunal Constitucional. Per exemple, es van retallar al·lusions com la que qualifica els borbons de "monarquia delinqüent". Signa la nota el secretari general del Parlament, Xavier Muro.

Així doncs, no es va publicar la resolució conjunta presentada per JxCat, ERC i la CUP en els punts que ratifiquen la voluntat del Parlament: "Superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un estat de dret, democràtic i social", ni la menció a la "monarquia corrupta delinqüent".

Tampoc es va incloure l'apartat de la presentada per ERC que acusa Felip VI d'haver "participat concertadament amb la resta de poders de l'Estat en la repressió i laminació de drets del poble català" ni les proposades per la CUP que reproven el rei "per dècades d'impunitat i d'enriquiment il·legítim" i assenyalen la monarquia com a "pilar cabdal per la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la república catalana".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat