El govern de Mariano Rajoy ha confirmat aquest dissabte que l'Advocacia de l'Estat ha demanat ja documentació sobre la decisió del Parlament de querellar-se contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per veure si aquesta acció pot ser constitutiva d'un possible delicte de malversació, segons han informat fonts de l'Executiu.

La Mesa del Parlament va aprovar aquest divendres la proposta del president de la Cambra, Roger Torrent, de querellar-se contra Llarena per presumpta prevaricació. L'acord, aprovat amb els vots de Junts per Catalunya i ERC, es va adoptar després que el jutge es negués un dia abans a excarcerar Jordi Sànchez per poder assistir al debat d'investidura.

Fonts del govern espanyol han assenyalat aquest dissabte que l'Advocacia ha sol·licitat ja documentació sobre aquesta decisió de la Mesa del Parlament de presentar una querella contra el jutge Llarena per si pot ser constitutiu d'un delicte de malversació. Aquesta actuació es portaria als tribunals per la via penal, no al Tribunal Constitucional, segons han precisat les mateixes fonts.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja va avisar aquest divendres que si la querella "la paga" el Parlament podria estar incorrent en un delicte de malversació de fons públics. Al seu entendre, "l'única cosa que ha de fer" la Cambra catalana i porta "incomplint" des de les eleccions del 21 de desembre és triar un candidat que compleixi la llei, "estigui en condicions de governar" i es dediqui a "atendre els interessos generals dels ciutadans".

De la mateixa manera, abans d'aquestes declaracions del cap de l'Executiu, també el ministre d'Educació i portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir que la querella del Parlament de Catalunya pot constituir "malversació de fons, a part d'altres delictes".