El Parlament presentarà una querella per prevaricació contra el jutge Pablo Llarena i la sala penal del Tribunal Suprem. Així ho va anunciar aquest dijous al vespre el president Roger Torrent, i així ho ha acordat la mesa durant la reunió extraordinària d’aquest divendres al matí, malgrat que els lletrats han fet algunes observacions durant la trobada. La decisió s’ha pres després que el magistrat hagi tornat a rebutjar la sortida de Jordi Sànchez per sotmetre’s a un debat d’investidura, tot i les mesures cautelars del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides.

La mesura ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCAT i ERC i els vots en contra de Cs i el PSC. Els lletrats s’han mostrat d’acord sobre el fons de la qüestió, sobre l’existència d’una vulneració dels drets polítics del diputat de JxCat, però han mostrat els seus recels sobre si el Parlament com a institució és competent per adoptar aquesta mesura. Per altra banda, encara que han assenyalat que no són experts penalistes, s’ha encarregat als serveis jurídics de la cambra que redactin la querella, que va dirigida contra Llarena i els jutges de la sala penal que hi hagin pogut intervenir.

Per altra banda, a iniciativa de Catalunya en Comú-Podem, també es presentarà una queixa formal davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en espera que es redacti la querella. No obstant això, els comuns també han demanat que es consulti un penalista extern abans d’acordar la presentació de la querella, una proposta que no ha tirat endavant.

L’oposició ha titllat la decisió de “temerària” i “imprudent”. En aquest sentit, estudiaran possibles accions, perquè consideren que podria ser una “il·legalitat” destinar recursos públics a aquesta querella. Han dit que, en tot cas, l’hauria de presentar Sànchez a títol individual.