L'Advocacia de l'Estat està a favor que Oriol Junqueras pugui sortir de la presó per adquirir la condició plena d'eurodiputat, segons expliquen fonts jurídiques a El Mundo. Per contra, la Fiscalia s'oposa al permís que ha demanat Junqueras per poder assistir a l'acte de jurament o promesa del 17 de juny que la llei exigeix per adquirir la condició d'eurodiputat.

El ministeri públic (Fiscalia) rebutja que Junqueras agafi l'acta perquè això suposaria aturar el procediment judicial. Segons l'escrit, això seria una "intromissió tan indeguda com inadmissible en l'exercici de la funció de jutjar". La fiscalia reconeix que el fet que Junqueras es convertís en eurodiputat implicaria demanar un suplicatori per retirar la immunitat reconeguda en el protocol número 7 del Tractat de la Unió Europea, un procediment diferent al del Congrés, "amb la consegüent suspensió i paralització del procediment". 

Una vegada més, recorda el rotatiu, l'Advocacia de l'Estat topa amb la Fiscalia. La primera vegada que ho van fer va ser quan el govern espanyol va demanar a l'Advocacia que substituís el delicte de rebel·lió pel de sedició.

L'Advocacia explica que està a favor de la sortida de Junqueras per recollir l'acta ja que el Suprem va autoritzar els cinc diputats electes al Congrés i al Senat. En un escrit, l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane, es refereix a aquests antecedents i no desenvolupa els motius de la seva postura a favor de la sortida del dirigent d'ERC.