La Fiscalia no veu idèntics els casos de Joaquim Forn i Oriol Junqueras. Mentre el ministeri públic no s'oposa al permís per al cap de files de JxCat a Barcelona, sí que ho fa en el cas del president d'ERC perquè vagi dilluns vinent al Congrés dels Diputats a recollir l'acta d'eurodiputat. El principal escull és la immunitat parlamentària. Ara la sala presidida per Manuel Marchena haurà de decidir què fa. Hi ha el precedent dels diputats presos que van recollir l'acta i assistir a la constitució del Congrés i el Senat.

El ministeri públic trasllada la seva oposició a l’autorització del permís perquè Junqueras reculli dilluns que ve al migdia l’acta d’eurodiputat al Congrés, on els ha citat la Junta Electoral Central. En l’escrit, els fiscals argumenten que el dirigent republicà “pretèn sortejar la suspensió de funcions ja acordada” per la Mesa del Congrés.

Per altra banda, la Fiscalia del Suprem avisa que “la concessió de l’autorització de sortida i la subsegüent adquisició de membre del Parlament Europeu suposaria obrir un escenari en el qual podrien produir-se interferències absolutament irraonables en l’exercici de la funció jurisdiccional”. Argumenten que “pemetria una ‘revisió’ o ‘control’” per part del Parlament europeu sobre el seu enjudiciament, “convertint així la immunitat parlamentària en un ‘privilegi’ o ‘dret particular’”.

 

Aquest és el problema: la immunitat parlamentària. Els fiscals recorden que la plena adquisició de la condició d’eurodiputat obligaria a demanar el suplicatori al Parlament Europeu per a retirar la immunitat, com recullen els articles 5, 7 i 9 del reglament intern. Això “generaria una intromissió tan indeguda com inadmissible en l’exercici de la funció de jutjar i fer executar allò jutjat que correspon al poder judicial”.

En canvi, en l’escrit sobre Forn, els fiscals del Tribunal Suprem “no s’oposen a l’autorització de sortida del centre penitenciari amb les degudes mesures de custòdia”, tot i que reclama que “s’acordi immediatament i des de llavors a tenir de l’article 384 bis de la Lecrim la suspensió del càrrec i de les seves funcions”. Els fiscals argumenten que “l’activitat municipal permanent i continuada no és possible” en presó provisional, però que “diferent és el cas de la simple adquisició de la condició de regidor” perquè és un candidat electe i no està privat de l’exercici del càrrec per sentència ferma.