Les paraules d'avui de la ministra de Defensa, Margarita Robles, no han deixat ningú indiferent. Sobretot l'entorn independentista, que ha viscut amb una certa incredulitat l'excés de confiança que ha protagonitzat avui durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. Aquesta tarda, el sobiranisme ha tingut l'oportunitat de respondre-hi, i així ho ha fet la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, que s'ha pronunciat durant una interpel·lació al ple del Parlament. En referència a la ministra, ha avisat que amb els seus comentaris "ha acabat encara més fons al seu pou". "Reconeix que no pensa fer res", ha lamentat, després de l'escàndol del CatalanGate que sembla assenyalar directament el CNI. I ha llançat un missatge directe a la ministra: "Com més temps passi, pitjors conseqüències". No només per a ella, sinó també el president Pedro Sánchez, que més d'una setmana després encara no ha donat explicacions. "El president amaga el cap sota l'ala i no planteja fer dimitir els responsables", ha recriminat.

Vilagrà no ha estat l'única que ha mostrat el seu rebuig a la situació actual durant la sessió plenària d'aquesta tarda. També la portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha aprofitat per referir-se a les paraules de Robles. "Amb les seves declaracions, ha quedat absolutament incapacitat per qualsevol responsabilitat política i pública", ha avisat, repetint el missatge que clama l'independentisme. I és que aquest matí, Pere Aragonès també ha demanat el cap de la ministra. "Hauria estat destituïda de manera fulminant a qualsevol estat democràtic del món", ha advertit Vilalta. "Si la ministra o algun altre membre d'aquest govern o dels anteriors sabien del cas d'espionatge, és greu perquè eren còmplices, però si no ho sabien encara pitjor perquè vol dir que passen coses que no saben".

Robles, desafiant

El comentari de la consellera arriba després que Margarita Robles ha posat aquest dimecres la cirereta al pastís. Després d'estar una setmana defensant de forma reiterada la tasca del Centre Nacional d'Intel·ligència, sempre "complint la legalitat", avui ha arribat a justificar l'espionatge polític. Ho ha fet en la sessió de control al Congrés dels Diputats, on s'ha anat de la llengua en una resposta a la diputada cupaire Mireia Vehí: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Ucraïna?". Una Robles que ha mantingut el seu to desafiant contra l'independentisme i no s'ha aturat aquí: "Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé". Després d'aquestes polèmiques paraules, des de l'equip de la ministra de Defensa han assegurat que la dirigent socialista "no ha justificat res" sinó que simplement ha "constatat" tot el que va passar a Catalunya el 2017. 

En les seves respostes, la ministra socialista ha mostrat el mateix to desafiant que ja va mostrar aquest dimarts a la sessió de control al Senat, quan va instar l'independentisme a anar als tribunals i assumir les "conseqüències d'una denúncia falsa". I avui també ha desafiat els partits catalans, en aquest cas a la comissió de secrets oficials, quan hi comparegui la directora del CNI i exposi la documentació sobre aquest assumpte: "Potser alguns que donen lliçons hauran de callar".