L'eurodiputat Adrián Vázquez liderarà l'equip d'Inés Arrimadas i Begoña Villacís per enfrontar-se a Edmundo Bal en la pugna pel control de Ciutadans. L'encara presidenta del partit presentarà la llista de les primàries aquest divendres i ho farà en el mateix lloc que el seu rival, a la Plaza de las Cortes — davant del Congrés dels Diputats. L'equip també inclou Guillermo Díaz, únic diputat que dona suport a la candidatura d'Arrimadas; Patricia Guasp, portaveu en el Parlament de les Illes Balears; Mariano Fuentes, regidor a l'Ajuntament de Madrid; Carlos Pérez-Nievas, coordinador de Ciutadans a Navarra; Nacho Martín Blanco, portaveu en el Parlament de Catalunya; i l'esmentada Villacís, vicealcaldessa de Madrid. Arrimadas hi figurarà ben al final, de manera simbòlica.

Per rols, Vázquez apareix a la llista com a secretari general. La portaveu política serà Guasp, segons han avançat mitjans conservadors com The Objective. És a dir, que la mallorquina Patricia Guasp serà qui tècnicament s'enfrontarà a Bal. Però les fonts consultades no s'inclinen per cap figura en concret perquè "s'escullen llistes, no una persona". Sigui com sigui, aquest divendres a les 11.30 hores es confirmaran els principals noms de l'equip — tot i que la llista completa es revelarà la setmana vinent. Arrimadas ha volgut deixar uns espais lliures per intentar convèncer als seus rivals que s'uneixin a la candidatura abans del 29 de desembre, data límit per tancar els equips que es presentaran a les primàries.

Patricia Guasp, Ines Arrimadas Ciutadans / Europa Press
La portaveu de Ciutadans en el Parlament Balear, Patricia Guasp, amb Ines Arrimadas / Europa Press

Per la seva banda, el navarrès Carlos Pérez-Nievas ocuparà el lloc de coordinador general per dirigir tota la part orgànica del partit. Recordem que la refundació Ciutadans preveu que la direcció es divideixi en dues branques a partir del gener: la direcció política i la direcció orgànica. És un model similar al del PNB i altres partits de l'espectre liberal europeu. En tot aquest esquema, Arrimadas es limitarà a tancar la llista de forma simbòlica i deixar el protagonisme "als qui es partiran la cara pel projecte liberal" a les eleccions municipals i autonòmiques del 2023.

Va ser aquest dimecres quan Bal va consumar el desafiament i va anunciar les primeres incorporacions a la seva llista, que inclou el número dos de Villacís a Madrid, Santiago Saura; i les diputades del Congrés Sara Jiménez i María Carmen Martínez per conformar el nucli dur de la candidatura. L'anunci es va fer davant del mateix Congrés dels Diputats, on també va revelar que s'havia fet un "últim intent" per arribar a un acord amb Arrimadas. Però no va funcionar i Bal va lamentar que "no hi hagués prou" amb l'oferta, sense tancar la porta perquè l'encara presidenta del partit és "una magnífica parlamentària".

 

Imatge principal, d'esquerra a dreta: Edmundo Bal, Inés Arrimadas i Adrián Vázquez / Europa Press