L’eurodiputat de Ciutadans i president de la Comissió d’Afers Jurídics (JURI), Adrián Vázquez, intenta dissimulars els seus prejudicis però no pot evitar posar cullerada cada vegada que sent un d'aquests tres noms: Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El polític espanyolista ha participat aquest dimarts al matí en un acte organitzat pel Diari de Barcelona i ha assegurat que, en la seva opinió, Puigdemont podria estar empresonat en un centre penitenciari espanyol i seguir exercint les seves tasques com a eurodiputat.  Vázquez ha fet aquest comentari en ser preguntat per la possibilitat que Europa enviï a Espanya una comissió per investigar el CatalanGate i els eurodiputats independentistes formin part d'aquesta i sobre si podrien ser detinguts un cop arribessin a l'estat espanyol. "Si fossin membres de la comissió, podrien viatjar, però opino que no es pot descartar el fet que els detinguessin a Espanya però els deixessin lliures per realitzar l'activitat parlamentària", ha dit el president de la Comissió d’Afers Jurídics.

"Mantinc un perfil baix"

Adrián Vázquez ha defensat la gestió del procés parlamentari que va portar a l'aixecament de la immunitat dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. "He mantingut un perfil el més baix i tècnic possible perquè és un càrrec institucional", ha dit l'eurodiputat de Ciutadans. De la mateixa manera, Vázquez s'ha defensat de les crítiques de l'auto del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que apuntava que tenia "un prejudici personal" contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. "Estic absolutament tranquil que la sentència anirà en la direcció que el procediment va ser transparent", ha remarcat.

A més, Vázquez ha criticat la "politització" i la "banalització" de l'espionatge amb Pegasus. "Cal ser molt prudents. La banalització i l'ús constant de coses tan greus per a un ús merament polític danyen molt la nostra imatge i la democràcia", ha afirmat. Pel que fa a la no verificació de les credencials dels eurodiputats de Junts i del d'ERC, Jordi Solé, el president del comitè d'Afers Jurídics ha dit que no sap quan la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, enviarà la carta demanant més informació a la Junta Electoral Central (JEC).

Retorn cautelar de la immunitat

El passat 24 de maig el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va retornar de manera cautelar la immunitat als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La decisió del tribunal amb seu a Luxemburg va arribar després que els tres eurodiputats presentessin un recurs a la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de desestimar les cautelars per la seva immunitat. En la decisió, el TJUE va anul·lar la interlocutòria del TGUE i va suspendre de manera provisional la retirada de la immunitat perquè veu risc de detenció. Segons el tribunal, el fet que no hagin estat detinguts fins ara "no significa que no puguin ser-ho".

La interlocutòria argumentava que no es pot descartar la detenció dels tres eurodiputats perquè el mateix sistema d'euroordres "comporta, per ell mateix, l'obligació de procedir a la detenció de les persones objecte de les descripcions" i, per tant, veia "una gran probabilitat que la persona en qüestió sigui detinguda". Per tant, el TJUE conclou que el TGUE es va equivocar quan va concloure que Puigdemont, Comín i Ponsatí no van argumentar prou que la seva detenció pogués ser "previsible".