El vicesecretari general de Ciutadans, Edmundo Bal, ha anunciat les primeres incorporacions a la seva llista per disputar la direcció del partit taronja. Ha fitxat el regidor de l'Ajuntament de Madrid, Santiago Saura, número dos de la vicealcaldessa madrilenya, Begoña Villacís, a les eleccions de 2019. També ha incorporat dues diputades al Congrés dels Diputats, Sara Jiménez i María Carmen Martínez. L'anunci d'aquests tres noms, que conformaran el "nucli dur" de la candidatura de Bal, consuma el desafiament a l'actual presidenta del partit, Inés Arrimadas, que previsiblement presentarà una altra llista a les primàries del 9 i 10 de gener.  

Bal ha donat a conèixer els noms en declaracions davant el Congrés, i també ha explicat que aquest dimarts va fer un "últim intent" per arribar a un acord amb Arrimadas, i li va oferir que mantingués el càrrec de portaveu a la Cambra Baixa, en comptes de donar-li a la diputada María Muñoz, com inicialment li havia ofert. Bal ha lamentat públicament que "no hi hagués prou" amb aquesta oferta, i malgrat que el seu anunci constata el trencament definitiu al si de Ciutadans, no ha volgut tancar la porta a Arrimadas, per qui assegura que encara hi ha lloc perquè "és una magnífica parlamentària". 

Edmundo Bal defineix el seu "nucli dur"

De les quatre persones que encapçalaran la llista, Santiago Saura serà el candidat a secretari general del partit, Sara Jiménez a la vicesecretaria; i Mari Carmen Martínez, a coordinadora nacional. Es preveu que la resta de noms es facin públics divendres, abans de la presentació oficial de les llistes que es farà entre el 26 i 29 de desembre. Tanmateix, altres membres del partit que han mostrat el seu suport a Bal inclouen el diputat Miguel Gutiérrez, el senador Miguel Sánchez i Juan Carlos Bermejo, que va competir amb Albert Rivera com a líder del partit a les primàries de 2017 i amb Ignacio Aguado el 2019 per ser candidat a les autonòmiques de Madrid. 

El projecte de Bal aspira a fer una "renovació" completa del partit després de la patacada que van patir a les eleccions andaluses. La idea, doncs, és recuperar l'ideari inicial de Ciutadans com un partit "de centre, liberal i progressista" i poder guanyar electorat tant a la dreta com a l'esquerra, buscant alhora allunyar-se de les posicions dels populars. El vicesecretari general l'ha definit com "una candidatura de canvi" que busca "revitalitzar l'espai liberal" de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de 2023.

Bal ha explicat que el projecte intenta "aprofitar el talent" del partit "sense teatre ni cosmètica" i en aquest sentit ha avançat que una gran part dels integrants seran persones desconegudes per al públic general. “La intenció és fer de Ciutadans un vehicle renovat al centre espanyol com a partit liberal i progressista. No ser subalterns de cap altra opció política”, ha afirmat Bal.