Des que el 19 de juny Ciutadans va perdre tota la representació al Parlament d'Andalusia, on durant tres anys i mig va ser al govern i fins i tot en va assumir la vicepresidència, el futur d'Inés Arrimadas al capdavant del partit taronja s'ha posat en dubte i ella ha anat repetint a tort i a dret que dependrà del que opini la militància, que cada cop té menys membres. A Andalusia, després del fracàs electoral que va propiciar la majoria absoluta del popular Juanma Moreno, la gran majoria de dirigents van abandonar el partit i tot i que aquesta no ha estat l'estratègia d'Arrimadas, el seu futur tampoc està assegurat. Hi havia qui pensava que, com va fer Albert Rivera després de la seva patacada a les eleccions generals del novembre de 2019, la catalana dimitiria, però s'ha limitat a confirmar que el seu futur dependrà del que diguin les bases. 

L'entrevista d'aquest cap de setmana a Europa Press és la més recent de les nombroses ocasions en què Arrimadas parla d'un procés de refundació del partit en què tot està per decidir, fins i tot el seu lideratge o el projecte del partit en si: "Tot es pot renovar", deia llavors. En aquest sentit, fonts del partit asseguren a ElDiario.es que no marxarà i encara menys abans de les eleccions municipals del maig del 2023, probablement la seva última oportunitat d'una petita remuntada: la taronja Begoña Villacís és vicealcaldessa de Madrid, per exemple. 

Renovació total de Ciutadans 

Segons recull aquest diari, les persones properes a la dirigent asseguren que amb aquests missatges críptics Arrimadas no està preparant el terreny pel seu adeu si no està posant damunt la taula quelcom que per ells és obvi: els militants decidiran si l'Executiva es manté o, en canvi, s'ha de renovar. Des de la patacada andalusa Arrimadas assegura que el més fàcil hauria estat plegar, abandonar el vaixell, però que s'hi ha negat perquè alguns dels seus companys en la reunió posterior a les eleccions els hi demanaven que no marxessin. En aquest sentit, Arrimadas va assegurar que el PP li ha ofert "tot", però que va decidir rebutjar-ho.

Qui pot substituir Arrimadas? 

Després que dos polítics que van començar la seva carrera al Parlament de Catalunya hagin enfonsat el seu partit, sembla que el futur en cas que Arrimadas desaparegui de la plana major passaria per Madrid. Una de les opcions és la mateixa Begoña Villacís, però ella de moment assegura que segueix concentrada en la política de la capital espanyola i en les eleccions del maig del 2023, o Edmundo Bal, una de les cares més visibles dels taronges en ser el seu portaveu. Cal tenir en compte, però, que ell es va presentar com a candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid i el seu partit no va obtenir representació.