Podemos es reestructura després del terratrèmol a causa del trencament amb Sumar al Congrés dels Diputats. Entre el 26 de desembre i el 2 de febrer serà el termini de primàries perquè els afiliats a la formació escullin els nous coordinadors a Catalunya, Madrid, País Valencià, Aragó, Balears, Astúries, Canàries i Múrcia, i els candidats a ocupar els càrrecs ja s'han començat a posicionar. Durant els darrers dies, diversos càrrecs alineats amb l'actual executiva estatal de Podemos s'han proposat ja com a aspirants a liderar les direccions autonòmiques.

Pel que fa a Catalunya, l'actual coordinadora, Conchi Abellán, ja ha comunicat que pensa a optar a la reelecció al capdavant de la direcció autonòmica en un context de tensió interna i amb els comuns, com revela la baixa de militància de la líder al Parlament català d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. Abellán ha optat per adherir-se a la línia marcada des de la direcció de Podemos i ha donat suport a la postura de la direcció estatal, acudint, per exemple, als últims actes on Podemos va reclamar respecte i autonomia després del trencament amb Sumar, a més de defensar la ruptura. Recentment, un total de 13 membres de la direcció i l'executiva de Podem Catalunya van dimitir després de ser expedientats per defensar al juny la "unitat" amb Sumar, moment en el qual es debatia sobre si la formació se sumaria o no al projecte liderat per Yolanda Díaz.

Pel que fa a la coordinació de Madrid, actualment sense líder, serà Isa Serra qui buscarà quedar-se amb la coordinació territorial. La candidata ja va avançar aquest dimarts que es presentaria per liderar el partit a Madrid i tractar de rellançar-lo, atès que ara està afeblit després de la marxa de l'excoordinador autonòmic Jesús Santos i els excandidats en els comicis del 28M Alejandra Jacinto i Roberto Sotomayor. De fet, Santos i Sotomayor van deixar els seus càrrecs amb crítiques a la deriva de la direcció estatal de la formació.

La direcció de Podemos va anunciar la mesura de convocar primàries aquest darrer cap de setmana. Va ser la secretària general de Podemos, Ione Belarra, qui dissabte passat va fer l'anunci de la convocatòria, conscient que un dels punts febles del partit és la implantació territorial i amb l'objectiu de pal·liar el fet que en cinc regions les direccions estaven escapçades després de dimissions (Astúries, Madrid, València, Balears i Aragó).

La coalició de Podem i els comuns d'Ada Colau a Catalunya, en el precipici

Després que la relació entre Sumar i Podemos saltés pels aires, la relació entre els comuns amb la sucursal catalana de Podemos, Podem Catalunya, també podria trencar-se. La mateixa setmana en la qual es va trencar la relació entre Sumar i Podemos al Congrés Jéssica Albiach ja es va donar de baixa de Podem perquè el partit té prohibida la doble militància. Des d’aleshores la coordinadora de Podem Cataunya, Conchi Abellán, ha fet declaracions que deixen veure una crisi important entre ells i l’espai dels comuns, En Comú Podem (ECP). La seva relació està en perill. Abellán va afirmar fa dues setmanes que no vol unitat, sinó que el que vol és “aliança” i va afegir que des dels comuns se’ls ha acusat de voler trencar la coalició després de les eleccions municipals.