Algunes incògnites sobre la Diada Nacional de Catalunya d'aquest any comencen a desvelar-se. Aquest dimarts la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, han presentat els actes insitucionals, marcats per la pandèmia de la Covid-19.

La situació dels contagis a Catalunya ha obligat al Govern suspendre les usuals visites al Parlament de la Generalitat, i Budó ha explicat que encara estan treballant per decidir si es manté la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova. En tot cas, no comptaria amb públic i tindria un format molt més reduït, ha assegurat la portaveu.

La resta d'actes de la Diada s'emmarcaran en un homenatge a la ciutadania i als professionals que han treballat durant aquesta pandèmia, i s'atorgarà la Medalla d'Honor del Parlament al col·lectiu sanitari. D'altra banda, també se celebrarà la commemoració dels 40 anys del retorn de l'exili del Parlament de Catalunya, amb un record també als actuals presos polítics i exiliats

tornarem acte institucional diada 2019   sergi alcazar

L'acte institucional a plaça Sant Jaume per la Diada Nacional de Catalunya 2019. / Sergi Alcázar

Reconeixement al col·lectiu sanitari i a la ciutadania

L'acte institucional del Govern de la Generalitat tindrà per tema central el concepte de "Terra" per retre homenatge a tota la ciutadania i professionals que han persistit davant l'impacte de la pandèmia. "El 2018 la Diada va estar marcada per la repressa després del 155, i la de l'any passat també va estar marcada per la manca de drets i llibertats. Enguany hi afegim l'impacte de la pandèmia de la Covid-19", ha remarcat Budó, explicant que el concepte de "Terra" serveix per homenatjar "el tros de terra que habitem". "Celebrem que malgrat la derrota hem persistit i per tant continuem existint. I aquesta actitud de persistir que ens defineix com a país", ha reiterat.

L'acte, dirigit per Lluís Danés, serà enregistrat a Barcelona i retransmès per TV3 el 10 de setembre, a les 22h. S'hi podrà veure una actuació del Cor Jove de l'Orfeó interpretant el Cant de la Senyera a la plaça Sant Jaume i, dins de les parets del Palau de la Generalitat, s'hi projectaran missatges dels presos polítics i exiliats per "simbolitzar el retorn", ha explicat Budó.

El reconeixement al col·lectiu sanitari també arribarà amb la Medalla d'Honor del Palau de la Generalitat. El 10 setembre, a les 20h, es farà un acte d'entrega sense públic davant la façana del Parlament que comptarà amb una actuació de Judit Neederman i del conservatori del Liceu, i una glossa als premiats a càrrec del periodista Jordi Basté.

40 anys del restabliment del Parlament de Catalunya

El dilluns 7 de setembre, a les 18h, se celebrarà un acte institucional amb exdiputats i diputades per commemorar l'efemèride del restabliment del Parlament de Catalunya. Serà un acte sense públic i a l'aire lliure, fora de l'edifici del Parlament, presidit per l'actual president de la institució, Roger Torrent.

Com seran les altres reivindicacions de la Diada?

La presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, va assegurar aquest dilluns que es limitarà l'aforament de les concentracions de la Diada i només podran accedir-hi les persones que s'hagin inscrit prèviament, respectant "escrupolosament les instruccions sanitàries que recomana el Govern", va afirmar. "Tenim clar que hem de garantir el dret a manifestació, i a la vegada hem de poder garantir que la manifestació es celebra de la manera adequada per evitar el contagi", ha remarcat la consellera Budó, que ha afegit que "s'està treballant des de Salut per trobar la millor solució que ho garanteixi això".

manifestacio diada 2019 plaça espanya - Sergi Alcàzar

Imatge aèria de la manifestació de la Diada 2019, a plaça Espanya de Barcelona. / Sergi Alcàzar.

Paluzie ha detallat que hi haurà unes 90 concentracions presencials a tot Catalunya, en les quals es respectarà  i que tindran un aforament limitat en funció de l'espai i com a màxim reuniran 500 persones. D'altra banda, els CDR també han convocat concentracions per la Diada. La crida l'han fet, de moment, els CDR del Barcelonès, que han anunciat que la manifestació està prevista a partir de les 19.30h a Arc de Triomf, Barcelona.

 

Imatge principal: El president Quim Torra durant els actes institucionals de la Diada 2019. / Sergi Alcázar