L’acte del Consell per la República Catalana a Perpinyà, amb la presència de Carles Puigdemont, se celebrarà el dissabte 29 de febrer al Parc de les Exposicions de la capital de la Catalunya del Nord. Així s'ha donat a conèixer aquest matí per mitjà de Twitter, on ja es pot veure el cartell de la convocatòria i s'afirma que hi seran presents, juntament amb Puigdemont, els consellers a l'exili Toni Comín i Clara Ponsatí.

L'acte ha estat batejat com La República al centre [del món], en un gest de complicitat amb la famosa sentència de Salvador Dalí que situava l'estació de tren de Perpinyà com el centre del món. 

La data de l’acte, ara fixada en l’últim dissabte de febrer, era el detall que faltava per a una convocatòria que serà històrica vista l’expectativa que està generant. En concret, ja hi ha una previsió d’assistència d’almenys 50.000 persones a l'exterior del Parc de les Exposicions de Perpinyà, un fet que va portar els organitzadors a desestimar la possibilitat de realitzar-lo en un temple de catalanitat al Rosselló com l’estadi Aime Giral, lloc de joc habitual de l’equip de rugbi de la USAP per limitacions d’aforament.

Revulsiu a la Catalunya del Nord

La presència de Puigdemont, Comín i Ponsatí, que el Consell per la República ja dona per feta, no ha de comportar cap risc un cop l’Estat francès ha assegurat que no els detindrà atesa la seva immunitat com a europarlamentaris —es preveu que Ponsatí ja ho serà de ple dret en la data de l’acte.

Així mateix, s’espera que a més de congregar molta gent procedent de la Catalunya sota administració espanyola, l’acte sigui un revulsiu per al catalanisme nord-català, que serà l’encarregat d’organitzar, amb el suport d’Òmnium i ANC, una manifestació que per la seva grandària només té un precedent històric, la gran manifestació de viticultors de l'any 1907, que va congregar unes 170.000 persones.