La portaveu del govern francès, Sibeth Ndiaye, ha anunciat en declaracions al diari L'indépendant de Perpinyà, que les autoritats franceses en cap cas detindran el president a l'exili, Carles Puigdemont, quan visiti la Catalunya Nord el mes vinent. El Consell per la República està preparant un acte massiu amb la presència de Puigdemont a Perpinyà, que es podria celebrar a l'estadi de rugby de la USAP.

A la pregunta del diari de si l'euroordre d'Espanya contra Puigdemont pot fer que França el detingui i l'extraditi, la portaveu del govern francès deixa clar que no serà així i que respectarà la immunitat que el president té com a eurodiputat.

L'indépendant

"La posició de França sempre ha estat la mateixa. Nosaltres respectem la sobirania de l'Estat espanyol i de la seva justícia. El senyor Puigdemont és diputat europeu, i per tant disposa de la immunitat parlamentària. Espanya ha fet una petició al Parlament europeu perquè s'aixequi aquesta immunitat, però per ara no hi ha cap resposta", ha indicat Sibeth Ndiaye.

Els membres del Consell per la República es tornaran a reunir dissabte 1 de febrer a Waterloo (Bèlgica) per avançar en els preparatius d'aquest esdeveniment a la Catalunya Nord, que tindrà un caràcter unitari.

En diverses ocasions, Puigdemont ha admès que li faria molta il·lusió celebrar un acte a Perpinyà, donat que és terra catalana, així com una trobada del seu grup parlamentari.

El novembre de l'any passat es va presentar a Perpinyà la delegació del Consell per la República a la Catalunya Nord, la presidenta de la qual és Júlia Taurinyà, i la resta de membres fundadors són Francesc Bitlloch, Josep Bonet, Jaume Domènec, Carles Garsaball, Joan-Lluís Lluís, Hervé Pi i Carles Sarrat.