El Boletín Oficial del Estado (BOE) d'aquest divendres ha proclamat Clara Ponsatí com a eurodiputada electa. El document recull els resultats de les eleccions al Parlament Europeu del passat 26 de maig i el llistat dels 54 parlamentaris que van obtenir representació. La Junta Electoral Central (JEC), ahir en una reunió, va publicar els resultats de les eleccions al Parlament Europeu, per això aquest divendres apareix en el BOE el llistat de membres electes.

La proclamació arriba l'endemà que la Junta Electoral Central (JEC) proclamés Clara Ponsatí diputada del Parlament Europeu amb efectes des de l'1 de febrer i la convoqués a Madrid dimarts que ve —28 de gener, a les 13.30 hores— per jurar o prometre la Constitució.

Tenint en compte la sentència del TJUE, Ponsatí disposa d'immunitat parlamentària i pot ser eurodiputada després del 31 de gener, quan el Brexit serà efectiu i per tant, abandonaran el Parlament de la UE els diputats britànics.

La publicació del BOE recull que el Consell Europeu assenyala que una vegada la retirada del Regne Unit de la Unió Europea sigui efectiva jurídicament, a l'estat espanyol li corresponen 59 escons, cinc més dels que té actualment. Els ocuparan, en aquest ordre, Marcos Ros del PSOE, Margarita de la Pisa de Vox, Gabriel Mato del PP, Adrián Vázquez de Ciutadans i Clara Ponsatí, de Lliures per Europa.

El judici, l'11 de maig 

El jutge d'Edimburg va fixar aquest dijous el judici a Ponsatí per a l'11 de maig i es preveu que pugui allargar-se entre tres i quatre setmanes. 

Dos mesos abans, el 5 de març, es debatran qüestions argumentals, tot i que no està previst que Ponsatí s'hi presenti ni tampoc se citaran els testimonis.

Si el judici d'extradició de Ponsatí s'anul·la definitivament i aconsegueix la immunitat, suposaria una nova patacada per a la justícia espanyola. Anteriorment el jutge escocès ja va decidir no retirar-li el passaport com pretenia Llarena.