Set línies de les 49 pàgines que abasta el document de l'acord de govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem estan dedicades a parlar específicament de Catalunya. Sota el títol 'Coalició progressista - Un nou acord per a Espanya', el pacte es compromet al seu punt novè a "abordar el conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l'acord entre les parts que permeti superar la situació actual". Així mateix, s'inclou el traspàs de competències pendents previstes a l'Estatut. 

A partir de les cinc d'aquesta tarda, just a la mateixa hora que Esquerra Republicana celebra la reunió clau de la seva executiva per estudiar l'última oferta del PSOE i decidir si s'avé a l'abstenció que necessita Pedro Sánchez per ser investit, ell i Pablo Iglesias presentaran al Congrés les bases del govern que aspiren a coliderar. 

L'apartat que es refereix a Catalunya forma part del bloc 'Actualització de l'estat autonòmic', que preveu "millorar la col·laboració i la coordinació institucionals entre l'Administració i les comunitats autònomes" i "promoure la participació de les CCAA en els processos de presa de decisió estatals". En aquest mateix capítol torna a aparèixer Catalunya. Concretament per comprometre's a "complir els dictàmens del TC i traspassar a la Generalitat totes les competències pendents a l'Estatut com són les beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l'execució de la legislació laboral". Així mateix, el document aspira a "reduir al màxim les competències compartides per evitar l'ambigüetat actual, que sovint acaba sent dirimida als tribunals". 

Encara en l'àmbit de la remodelació del model autonòmic, s'hi contemplen altres reformes que incumbeixen Catalunya. El més destacat, l'aprovació d'un nou model de finançament "que resolgui les carències, asimetries i ambigüitats del sistema actual". Un altre dels objectius que es fixen socialistes i podemites és que els comunitats autònomes disposin de les capacitats necessàries per a un autogovern eficient. 

La presentació pública d'aquest pla de govern afegeix pressió a Esquerra Republicana, que és de qui depèn que aquest executiu progressista pugui començar a caminar. Al matí, Sánchez ha escenificat un altre pacte per a la investidura, en aquest cas amb el PNB. Els sis diputats dels nacionalistes bascos votaran hi votaran a favor. El document que han fet públic tots dos partits també fa referència a Catalunya. Advoca per "reconèixer les identitats territorials, acordant les modificacions necessàries per trobar una solució al contenciós a Catalunya". 

Més enllà de l'àmbit territorial, l'aliança de les esquerres espanyoles incorpora, entre d'altres, el compromís explícit d'apujar els impostos a les rendes més altes o un salari mínim de 1.200€, així com derogar la llei mordassa i la columna vertebral de la reforma laboral.