El PSOE i el PNB signen avui l'acord pel qual els nacionalistes bascos donaran suport a la investidura de Pedro Sánchez. Segons confirmen fonts dels dos partits, l'entesa serà segellada aquest mateix dilluns per Andoni Ortuzar i el mateix Sánchez, a la una del migdia al Congrés dels Diputats. La pilota continua a la teulada d'ERC, que està en espera de l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

 

Segons fonts jeltzales, en l’acord amb el PSOE hi ha un compromís de diàleg entre partits i institucions per solucionar el “contenciós a Catalunya”, així com “respecte al nou estatus d’Euskadi atenent els sentiments nacionals de pertinença”. També hi ha compromisos d’inversions, de “completar l’Estatut” i de “representació internacional de les seleccions esportives basques”.

D'aquesta manera, segons aquest acord, els sis diputats del PNB votaran a favor del candidat a la investidura socialista, després d'una negociació que ha girat al voltant de l'agenda basca i les transferències de competències pendents de l'Estatut de Gernika. Però fins i tot amb els sis vots favorables dels jeltzales continua fent falta la participació d'ERC perquè hi hagi una votació d'investidura amb números verds.

Els republicans estan en espera de l’informe de l’Advocacia de l’Estat, de qui demanaven un “gest”. En cas d’arribar avui, l’escenari d’una investidura abans de Reis seria plausible. És en mans de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que avui mateix podria convocar el debat per als dies 2, 3 i 5 de gener. Els republicans han avisat que no convocaran el Consell Nacional abans de Cap d’Any. Així, l’haurien de convocar amb el debat d’investidura ja en marxa.