Espanya, en mans de l'independentisme. De l'independentisme pragmàtic que capitaneja Oriol Junqueras des de la seva cel·la de Lledoners. Els 13 diputats que Esquerra Republicana va aconseguir a les eleccions del 10-N tenen la clau de la investidura de Pedro Sánchez. La seva abstenció obriria la porta de la Moncloa a Pedro Sánchez, que ja ha fet la seva oferta. Els republicans sospesaran en una reunió al més alt nivell, aquesta tarda, si el preu que volen pagar els socialistes és suficient. L'informe de l'Advocacia de l'Estat favorable a fer que Junqueras pugui assistir als plens del Parlament Europeu -en la línia de com va pronunciar-se ja fa mesos- beneficia l'entesa, tal com admeten en privat dirigents d'ERC. Això sí, afegeixen que els "preocupa" que s'insti la JEC a suspendre la immunitat

Durant els contactes discrets de les últimes hores, els republicans han fet veure al PSOE que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea els oferia una "pista d'aterratge" perfecta per tenir un gest en el marc de "la fi de la repressió". Conscients que el veredicte d'aquest òrgan –que depèn directament del Ministeri de Justícia– seria positiu, els republicans van convocar ahir per aquesta tarda una reunió de l'executiva del partit, que integren una quarentena de membres, entre els quals els seus principals dirigents: Junqueras, Rovira, Aragonès, Torrent, Sabrià, Vilalta, Rufián i Jové. Amb tot, hi ha un punt que els grinyola, que no acaba de convèncer, que és que a l'escrit dels serveis jurídics de l'Estat es deixi en mans de la Junta Electoral Central una possible inhabilitació de l'exvicepresident com a eurodiputat. L'equip d'advocats de Junqueras n'està analitzant els detalls. La decisió de la JEC es coneixerà aquest divendres 3 de gener. 

Durant el conclave d'aquest dilluns a la tarda, els integrants de l'equip negociador amb el PSOE i el vicepresident Aragonès exposaran quina és l'oferta dels socialistes i defensaran quin és el seu criteri. "Tot està bastant tancat", reconeixen fonts coneixedores de les converses. 

Junqueras està en contacte permanent amb la cúpula del seu partit i al corrent dels últims documents que han circulat entre PSOE i ERC. Aquest mateix diumenge al matí, Aragonès va visitar el líder republicà al centre penitenciari de Lledoners. En paral·lel, els contactes amb l'equip socialista s'han succeït al llarg d'aquest mateix dilluns. 

Més enllà del capítol determinant en relació amb la immunitat de Junqueras, segons ha pogut saber ElNacional.cat hi ha hagut avenços importants en relació amb la futura taula de negociació entre la Generalitat i l'Estat. El PSOE hauria acceptat que el format d'aquesta mesa vagi més enllà de la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan estipulat a l'Estatut en el qual es despatxen habitualment aspectes relacionats amb les competències transferides. Sobre el calendari, una altra de les condicions dels republicans perquè no s'eternitzi el diàleg, l'acord recolliria emmarcar-lo dins d'aquesta legislatura. 

"Encara queden alguns serrells", admeten des d'ERC. Aquests detalls tindrien a veure amb les garanties de compliment del que es vagi acordant a la mesa entre governs, però també amb fer extensiva la desjudicialització del conflicte polític més enllà de Junqueras. 

Pel que fa als terminis, Esquerra ha deixat clar que la reunió definitiva en la qual s'haurà de validar l'acord, la del consell nacional, no tindrà lloc fins passat Cap d'Any. La data més probable és el dia 2 al matí. Els tempos dels republicans compliquen les intencions de Sánchez de ser investit abans de Reis. Segons apunten algunes fonts, el PSOE estaria estudiant com escurçar els terminis del debat d'investidura. Un fet que tornaria a donar ales a la dreta per atacar.