L'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació encara té molta feina al davant. L'organització, que busca aplegar tot el moviment per mostrar la majoria ciutadana que hi ha a Catalunya a favor d'una amnistia per a tots els represaliats del procés i de la celebració d'un referèndum d'independència, va informar en la seva presentació el passat abril que s'allargaria fins a l'1 d'octubre, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum del 2017, i que seria aleshores quan presentaria les seves conclusions a través d'un informe final. Aquest dimecres, però, s'ha anunciat que el termini per culminar tot aquest procés s'allarga un parell de mesos, fins a finals d'any, per intentar sumar encara molts més suports.

I no és que, per ara, n'hi hagi pocs. Segons han informat els organitzadors, durant aquests primers sis mesos d'existència ja s'han aconseguit aplegar un total de 500 adhesions, de les quals 200 són de municipis de tot Catalunya i les altres 300 fan referència a "entitats importants" del país. Una xifra que encara queda curta de l'objectiu final, i que busca reunir 1.300 firmes, de les quals només 800 serien d'ajuntaments. Aquesta quantitat superaria del 80% de la totalitat de municipis. Per ara, ja s'ha obtingut una resposta positiva d'indrets tan rellevants com Girona, Montblanc, Vilafranca del Penedès i Palamós. Ara, el punt de mira està fixat principalment sobre Barcelona. Ja hi ha hagut converses amb els grups municipals, i s'espera que finalment l'Ajuntament aprovi la moció de suport.

També s'han posicionat a favor de la iniciativa els partits independentistes d'ERC, Junts i la CUP, amb representació parlamentària, però també d'altres com el PDeCAT, Demòcrates i Poble Lliure. Més enllà, la mà també vol estendre's cap a l'espai sobiranista i aplegar el suport dels comuns. La seva resposta inicial ha estat negativa i no han firmat el manifest actual, però els organitzadors expliquen que el diàleg és "fluid" i que esperen que, un cop s'acabi tot el procés per acabar de culminar l'Acord, s'hi acabin incorporant. "Treballarem perquè s'hi sumin fins a l'últim moment", han afirmat.

Més enllà dels ajuntaments i els partits, les entitats de diferents sectors també han estat un dels principals protagonistes. Hi ha un "ampli ventall social, cultural, econòmic i sindical", amb noms com les patronals Cecot, Femcat, la Cambra de Comerç de Barcelona i de Girona, els sindicats Intersindical-CSC, Ustec, CGT i Unió de Pagesos (a l'espera de sumar CCOO i UGT, que ara per ara no estan convençuts). També hi ha d'altres com la Xarxa Feminista, la Confavc, els ateneus de Catalunya i Iridia. També s'espera sumar aviat el col·lectiu que aplega totes les universitats públiques de Catalunya. I pel que fa a les dues plataformes independentistes principals, Òmnium Cultural ja s'ha posicionat a favor, mentre que ara falta que ho faci l'Assemblea Nacional Catalana. Amb l'ANC ja s'han reunit, tot i que el canvi de directiva, així com la Diada i l'1 d'octubre han endarrerit les negociacions. Malgrat tot, es confia que s'hi acabi incorporant. "No contemplem que l'ANC no hi sigui, però en parlarem respectant els seus tempos i debats interns", han explicat.

"Un dels pocs espais unitaris de l'independentisme"

A l'acte d'aquest dimecres hi han participat quatre dels principals membres de la iniciativa, Carme Forcadell, David Fernàndez, Quim Forn i Anna Sallés. Durant la seva intervenció han volgut recordar que, un cop complert el cinquè aniversari de l'1 d'octubre, encara hi ha causes obertes contra l'independentisme, amb l'exemple del judici contra la Mesa que té lloc avui. A més, tampoc hi ha hagut cap condemna per la violència policial d'aquella jornada. "En canvi, els màxims responsables han estat guardonats, ascendits i condecorats", han retret. "És motiu d'indignació i vergonya".

Més enllà, també han reivindicat la necessitat de l'Acord perquè encara recull l'opinió majoritària del país a favor de l'autodeterminació i l'amnistia com a vies per resoldre el conflicte. I, en un context polític marcat per les discrepàncies entre els partits i les entitats independentistes, l'organització acull positivament que s'hagi aconseguit posar aplegar tot el moviment. "Pot semblar poc, però és molt. És un dels pocs espais unitaris que existeixen en aquest moment". Un cop la iniciativa presenti les seves conclusions finals, deixarà d'existir com a tal, però la seva tasca continuarà treballant per dotar de protagonisme a les bases de la societat en la lluita per la independència. "Quan les coses són més difícils, la implicació de la societat civil sempre és la clau de volta".