Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha anunciat aquest dissabte una Conferència Nacional per la Independència amb l'objectiu de fixar un full de ruta per aconseguir la sobirania de Catalunya. "Ja us podeu inscriure totes les entitats del país perquè aquesta legislatura, sigui llarga o curta, ens trobi preparats amb un pla", ha assegurat Feliu en l'acte de commemoració dels cinc anys de l'1 d'Octubre.

 

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora 

Feliu ha afirmat que aquesta conferència tindrà lloc "com a molt tard" al febrer del 2023, "si encara no hi ha hagut eleccions". L'objectiu d'aquesta trobada, que ja té les inscripcions obertes, és definir com han d'actuar les institucions i el moviment social per tal d'aconseguir la independència. "Ens mobilitzarem amb conferències arreu del país, ciutat a ciutat, perquè tots plegats puguem parlar i d’una vegada acabar amb aquest esperit de l’1 d'Octubre", ha afirmat Feliu.

La presidenta de l'ANC ha assegurat que han iniciat aquesta proposta davant la inacció del Govern. "Si no ho fan ells, ho farem nosaltres. Si no sumen, trobarem nous camins", ha explicat. En aquest sentit, Feliu ha recordat que l'organització independentista pot fer una llista cívica, la qual ja fa dies que van posar sobre la taula. "Clamarem per les eleccions i tirarem endavant el nostre projecte", ha dit. Crítica amb el Govern català, ha assenyalat que "la unitat és la unitat per la independència i el pla és el pla per la independència", mentre ha recordat que la resta "són baralles que no interessen".

Feliu també ha afirmat que el poder no els farà "callar". Davant d'això, la presidenta de l'ANC ha recordat la manifestació massiva d'aquest 11 de setembre i ha assenyalat que han aconseguit "fer moure uns partits que estaven instal·lats en l'immobilisme". "Mireu com estan ara, ho hem fet nosaltres, no val estar pensant que no passarà mai res", ha subratllat. El públic, també crític amb el Govern, ha respost al discurs de Feliu amb crits de "fora Govern" i "Govern dimissió"

En referència a l'Acord de Claredat que va proposar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta de l'ANC ha apuntat que l'Estat no va trigar "ni una hora" en dir que no i que enganya "amb un diàleg fake". "Que es posin les piles, cal preparar un nou embat per la independència", ha assegurat dirigint-se al govern Aragonès. 

Sobre l'1 d'Octubre de 2017, Feliu ha remarcat que segueixen sent "la mateixa gent" amb la mateixa "il·lusió". "Hem passat cinc anys mastegant l'amargor d'una oportunitat perduda. Avui sortim al carrer i no tenim por. Som conscients que hem d'acabar allò que vam començar, ho tenim a mig fer", ha dit.