Després de diversos retards en el calendari aquest divendres finalment ha començat a caminar l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació, un moviment que ha de servir per mostrar la majoria ciutadana que hi ha a Catalunya a favor d'una amnistia per a tots els represaliats del procés i de la celebració d'un referèndum d'independència. El grup promotor s'ha presentat avui en roda de premsa, on entre d'altres persones hi havia l'exconseller Joaquim Forn, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, la investigadora turca Özgur Günes i l'exdiputada d'ERC Marina Llansana, que han recordat que l'objectiu serà visibilitzar la majoria social a favor de l'amnistia i el dret a l'autodeterminació per solucionar el conflicte a Catalunya. 

Forcadell ha destacat que el grup està format per persones de diversos àmbits i sensibilitats, i que volen treballar des d'aquesta pluralitat de manera unitària per a mostrar el suport majoritari que tenen l'autodeterminació i l'amnistia en la societat catalana: "El nostre objectiu és fer visible aquesta base tan sòlida en favor de l'amnistia i l'autodeterminació".

David Fernàndez ha detallat que, després de constituir-se el 30 de març i presentar-se aquest divendres públicament, la plataforma treballarà durant 5 mesos de manera "intensiva", ja que finalitzarà la seva tasca l'1 d'octubre -coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum-, quan presentarà l'informe final i es dissoldrà. En aquest sentit ha assenyalat que tractaran de "traduir la realitat demoscopica i social persistent en els últims cinc anys en un manifest polític unitari plural i transversal" que reflecteixi el suport de la societat a l'amnistia i autodeterminació.

20 d'abril: 150 entitats

Després d'aquesta roda de premsa, el primer acte públic del grup serà el 20 d'abril a la Llotja de Mar de Barcelona, on presentaran el manifest amb el suport de 150 entitats que en els últims deu anys s'han posicionat "en contra de la repressió i a favor d'una sortida democràtica" al conflicte català. D'aquesta manera, hi haurà partits com a ERC, Junts, la CUP i els Comuns; organitzacions econòmiques com Pimec i Cecot, sindicats com CCOO i UGT; col·legis de professionals i entitats esportives, entre altres.

Iniciativa autònoma

Aquest grup va ser un encàrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per a crear un espai que reflectís el consens que ell veu en la societat catalana a favor de l'amnistia i l'autodeterminació de cara a la negociació amb el Govern central en la taula de diàleg. Fernàndez ha explicat que a l'agost Aragonès els va traslladar aquesta proposta en una reunió però li van respondre que s'havia de fer una iniciativa autònoma i social "de baix a dalt", que no repetís el mateix funcionament que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir de 2014 o el Pacte Nacional pel Referèndum de 2017, ni tingués cap mena de dependència partidària ni institucional, i ha assegurat que el president el va acceptar.

Vivet, Carrasco, i els pares d'Agulló

El grup promotor està format per una trentena de persones provinents de diversos àmbits i sensibilitats polítiques, com la exconsellera socialista i ara militant de Junts Marina Geli; l'exdiputada de la CUP Mireia Boya; l'activista independentista Marcel Vivet, condemnat a 5 anys de presó per la manifestació contra Jusapol, i l'activista independentista Tamara Carrasco, que va ser jutjada i absolta d'incitar a desordres públics en protestes convocades pels CDR. A més, hi ha representants de diversos sectors i de diferents territoris, així com els pares de Guillem Agulló, el jove antifeixista valencià assassinat l'any 1993; el politòleg del col·lectiu Madrilenys pel Dret a Decidir Jaime Pastor, i la matemàtica nascuda a Perpinyà Marta Serra.