El CatalanGate segueix estant en boca de tots tot i que el govern espanyol hagi fet públic que alguns dels seus membres també han estat espiats, fins ara només s'ha confirmat la infecció dels mòbils amb Pegasus del president Pedro Sánchez i els ministres Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles. Per molts, això ha estat una cortina de fum per part dels socialistes que els hi ha permès passar de botxins (la ministra Robles va justificar l'espionatge i el CNI depèn del seu ram, Defensa) a víctimes. Amb tot, hi ha qui treballa de valent perquè el CatalanGate, l'espionatge més massiu d'Europa, no passi a un segon pla tot i els esforços per esborrar-lo del mapa. Una d'aquestes persones és Gonzalo Boye, que també ha estat víctima de l'espionatge. Per això, aquest matí no s'ha pogut estar de contestar el líder de l'oposició, Salvador Illa, quan aquest ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que l'espionatge "malauradament són coses que passen". Davant d'aquestes declaracions, l'advocat li ha aclarit a Illa, que efectivament passen, però no en una democràcia plena, com ha anat reiterant un i un altre cop el govern espanyol des que va esclatar l'escàndol. "Això... són coses que passen... però no en democràcia", ha reblat l'advocat en una piulada. 

tuit gonzalo boye
Tuit de Gonzalo Boye

Gonzalo Boye ha fet una passa endavant en els últims dies, presentant una querella davant dels jutjats d’instrucció de Madrid contra les empreses responsables del programa espia Pegasus, és a dir, NSO d’Israel, a més de l’empresa de la qual depèn Q Cyber Tecnologies, i l’empresa subsidiària a Luxemburg (OSY), i contra els seus responsables, Niv Karmi, Shalev Hulio i Omri Lavie i “quantes persones més resultin responsables en tots els fets objecte de la present querella”. En l’escrit de 109 pàgines, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, el lletrat recorda que el programa espia Pegasus és un software maliciós d’intel·ligència cibernètica que permet extreure informació il·limitada pràcticament des de qualsevol dispositiu mòbil, a més de recopilar-la, classificada i transmetre-la de manera integral.

En l'escrit, l'advocat adverteix que no queda clar com s’administra aquesta informació i on queda allotjada i subratlla que diferents informacions publicades a Israel han apuntat que aquestes dades podrien quedar “emmagatzemades en els propis servidors d’NSO i des d’allà ser administrats o remesos, total o parcialment als seus clients”. Fins i tot, tampoc descarta que els querellats “puguin fer ús de les dades o cedir-los i/o vendre-les a tercers”. El text recorda que diferents escàndols apareguts arran de l’espionatge que s’ha produït amb aquesta tecnologia a països com Mèxic, Panamà, Polònia, Índia, Hongria, Ruanda, El Salvador o Emirats Àrabs, que l’hauria utilitzat per al seguiment del periodista Jamal Khashoggi, assassinat el 2018 al consolat d'Aràbia Saudita a Istanbul, Turquia.

L'opinió de Salvador Illa

En la mateixa entrevista en què ha assegurat que "malauradament, són coses que passen", en referència al espionatge, Salvador Illa ha considerat que ERC no ha estat a l'altura en dues votacions molt importants, referint-se a la votació de la reforma laboral i a l'aprovació del Decret de crisis. Illa assegura que "ha barrejat llibretes". Sempre mantenint un to conciliador, el líder dels socialistes catalans ha insistit en el fet que seria bo recuperar les relacions. "M’agradaria comptar amb ERC i crec que el govern espanyol està fent tots els processos per continuar amb ells". Tot i que ha criticat la postura d'ERC, ha afirmat que tot i que el seu partit no comparteix l'orientació del Govern, tot el que sigui millorar les condicions de vida dels catalans, el PSC sempre votarà a favor.