Junts atribueix les denúncies de l'Estat espanyol sobre espionatge contra el president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles a un intent d'imposar sordina a l'escàndol del CatalanGate. "Intenten passar de botxins a víctimes", ha denunciat el portaveu del partit, Josep Rius, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del partit, on ha subratllat que la denúncia de l'Estat espanyol confirma el CatalanGate.

 

A parer d'aquesta formació, les informacions revelades avui pel govern espanyol "confirmen un cas d'espionatge massiu" en què la principal víctima és l'independentisme. Això no obstant, Junts intueix una cortina de fum rere la denúncia de l'Estat, per la qual cosa el seu portaveu ha ironitzat sobre la sorpresa que ha provocat que just ara es descobreixi que el president del govern va ser espiat, i que uns fets que suposadament es van produir el 2021 no s'hagi fet públic fins avui.  

"Si el mòbil del president del govern i la ministra de defensa va ser espiat així demostra una greu fallada del sistema de seguretat que requereix explicacions. Que Pedro Sánchez sigui víctima no l'eximeix de donar explicacions i d'assumir responsabilitats. O hi ha incompetència o hi ha complicitat", ha advertit.

Comissió d'investigació

En qualsevol cas, Rius ha expressat la confiança que davant les noves revelacions, el PSOE accepti la comissió d'investigació que reclama l'independentisme al Congrés. De moment, el posicionament que el partit socialista assumeixi a la Junta de Portaveus on es votarà aquest tema demostrarà si el PSOE està disposat a "arribar fins al final o això és una cortina de fum". També l'actitud que assumeixi aquesta formació dimecres al Parlament Europeu, on es debatrà sobre el espionatge de Pegasus, servirà de termòmetre. 

Junts insisteix que la comissió de secrets oficials no és la via, arran de les limitacions que imposa la normativa que regula el seu funcionament. "Ha arribat l'hora d'obrir les clavegueres de l'Estat i desinfectar-la a fons. Espanya nos serà una democràcia plena fins que es desinfectin les clavegueres de l'Estat", ha advertit Rius.

Davant d'aquesta situació, el partit de Carles Puigdemont insisteix que el govern de la Generalitat ha de limitar les relacions amb l'Estat a contactes de caràcter tècnic i administratiu, "no pot existir cap mena de diàleg fins que es donin explicacions i s'assumeixin responsabilitat".

Les properes hores Junts presentarà denúncies a l'Estat espanyol i a altres països com França, Suïssa, Bèlgica, Alemanya i Portugal, les querelles seran contra NSO, l'empresa responsable del programa espia de Pegasus, però també reclamaran que s’investigui el CNI i les clavegueres de l’Estat.