El primer secretari del PSC, Salvador Illa, considera que ERC no ha estat a l'altura en dues votacions molt importants, referint-se a la votació de la reforma laboral i a l'aprovació del Decret de crisis. Illa assegura que "ha barrejat llibretes". Sempre mantenint un to conciliador, el líder dels socialistes catalans ha insistit en el fet que seria bo recuperar les relacions. "M’agradaria comptar amb ERC i crec que el govern espanyol està fent tots els processos per continuar amb ells". Tot i que ha criticat la postura d'ERC, ha afirmat que tot i que el seu partit no comparteix l'orientació del Govern, tot el que sigui millorar les condicions de vida dels catalans, el PSC sempre votarà a favor. 

 

Sobre les relacions entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat arran del cas CatalanGate, s'ha mostrat favorable a un cara a cara entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, tal com ha demanat el cap de l'executiu català. "Trobaria fantàstic que passés", ha dit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. I ha afegit que no necessàriament s'ha de produir demà quan Sánchez serà a Barcelona per participar en les jornades del Cercle d'Economia. D'altra banda, Illa ha qualificat d'error gravíssim "estroncar" el diàleg pel CatalanGate després que ahir Aragonès acuses el govern espanyol de "dinamitar" la via de la negociació amb la seva gestió davant l'espionatge. Considera "un error gravíssim" que el president de la Generalitat, hagi congelat la taula de diàleg entre governs per canalitzar el conflicte català en protesta per l'actitud del govern central en relació amb el possible espionatge a líders independentistes. 

CatalanGate

La directora del CNI, Paz Esteban, compareix aquest dijous des de les 9:00 hores per primera vegada a la Comissió de Despeses Reservades, anomenada comissió de secrets oficials, per oferir explicacions sobre els casos d'espionatge amb Pegasus detectats en les últimes setmanes. Sobre aquesta qüestió, Illa justifica el perquè rebutgen una comissió d'investigació sobre Pegasus: "No tenim res a amagar, tenim el màxim interès a arribar al fons d'aquest assumpte". Illa ha assegurat que l’espionatge és un tema seriós. Tant greu pel president com pels altres 65 persones que han estat investigades. "S’ha d’actuar amb serietat, comprovar les coses i que caiguin els culpables, però no ens precipitem com han fet alguns". En aquest sentit, Illa també ha criticat "el llenguatge i el fons" de les declaracions del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que ahir va advertir que si el govern espanyol no actua amb el CatalanGate la democràcia espanyola passarà a estar "putrefacte". "No és la millor manera d'expressar-se ni de comportar-se. No fa per un vicepresident expressar-se en aquests termes", ha dit per després defensar que la democràcia de l'estat té les "garanties" d'un estat de dret. 

En canvi, Illa no ha volgut valorar les declaracions de la ministra Ione Belarra on reclamava la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i ha dit que ell es fixa més en la vicepresidenta Yolanda Díaz que, segons ha recordat, és la màxima responsable de Podem al govern espanyol. "Si ells tenen diferències en la seva coalició, no m'hi vull posar", ha afegit. El líder del PSC ha tornat a defensar la ministra Robles, i s'hi ha referit com una persona "amb credencials molt importants", i ha assegurat que manté tota la confiança en ella i li té una gran estima personal, ha dit. "Cal mantenir la serenitat i no precipitar les coses", ha sentenciat Illa.