La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units (EUA), Nancy Pelosi, ha viatjat a Taiwan contra diverses advertències de dins i fora del seu país i la seva visita ha acabat sent poc productiva i molt tensa. Pelosi s'ha reunit amb la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, i ha proclamat que els Estats Units "no abandonaran Taiwan", però aquesta proclama porta lletra petita: "Tot i que respectant la nostra política d'una sola Xina (...) Som partidaris de l'statu quo, no volem que passi res a Taiwan per la força", segons ha recollit The Guardian. 

De manera que la visita de Pelosi que tant ha enfadat a Pequín li ha servit per ser condecorada amb l'Ordre dels Núvols Propicies pel seu "suport" al territori taiwanès i per mostrar un suport que no va més enllà del desig de continuar amb les relacions estretes entre els seus governs. Per la seva banda, Tsai ha subratllat el compromís de Taiwan amb "mantenir la pau i la seguretat a l'Estret de Taiwan" i ha declarat que la seva Administració convertirà l'illa en "una força estabilitzadora clau" a l'hora de "garantir el desenvolupament estable del comerç global i de les cadenes de subministrament".

Tanmateix, la presència de Pelosi ha malmès les relacions amb la Xina. Des de fa mesos que els constants retrets dels Estats Units i la Xina sobre Taiwan han anat tensant la seva relació. Ara, per primer cop des de 1997 un president de la Cambra americana visita el territori taiwanès, fent que la situació encara es compliqui més entre les dues potències. La visita de Pelosi no canvia el reconeixement "d'una sola Xina" dels EUA, però ha provocat una escalada militar de Pequín a la zona. 

La Xina indignada amb el viatge

El Ministeri xinès d'Exteriors va convocar ahir a la nit l'ambaixador dels Estats Units al país asiàtic, Nicholas Burns, per protestar per la visita a Taiwan de la presidenta de la Cambra de Representants. Xie Feng, viceministre ha rebut Burns i li ha remarcat que la visita constitueix una seriosa violació del principi d'''una sola Xina", malgrat que Pelosi ha remarcat que no és així en el seu discurs. Tot i això, es tracta d'un discurs de la mà de la presidenta taiwanesa, fet que fa escèptic a Pequín. 

"Les conseqüències són extremadament serioses. La Xina no es quedarà creuada de braços", ha sostingut el viceministre, que ha subratllat que els EUA han de retre comptes per "dir una cosa i fer-ne una altra" respecte al principi d'"una sola Xina". Xie ha demanat a Washington a deixar d'usar Taiwan per "contenir la Xina" i d'interferir en els assumptes interns de Pequín.