Ja fa vuit nits que centenars d'estudiants dormen a plaça Universitat. Hi són per protestar contra la sentència del judici al procés i per exigir la llibertat de tots els presos polítics. Però no només. Per sobre de tot, volen ser escoltats. També són la Generació del 14-O, la generació "sense futur" i han dit "prou".

"Tot va començar amb la sentència però després va venir una repressió extrema i injusta", explica la Neus. "I ens manifestem contra això, contra la repressió, per les persones preses i els ferits". En Toni insisteix que molts amics seus també es troben acampant a la plaça però no són independentistes: "Ho fan perquè troben fortíssim tot el que està passant".

La majoria dels acampats tenen entre 17 i 30 anys. "Alguns dies he anat a casa, per veure la família, per dutxar-me però normalment estic aquí perquè és molt injust". Tots dos van venir a plaça Universitat amb amics i coincideixen que es van tornant per veure la família, descansar i dutxar-se. L'organització de l'Acampada consisteix en diferents comissions, on s'organitzen per a diferents tasques. "També tenim un punt lila per controlar que no hi hagi agressions masclistes, LGTBI i racistes. No hi ha ningú que ens porti, tenim assemblees on ens coordinem i decidim les coses", detalla la Neus. 

tendes de campanya efe

Acampada a plaça Universitat / EFE

Ambdós es posen també d'acord amb el fet que no volen cap partit polític aquí. "Ens donem forces entre nosaltres però no volem que hi hagi partits que ens representin", detalla la Neus. Tot i això, tots dos tenen clar que diumenge votaran i fins i tot a qui.

Després de saber-se que la Junta Electoral ha denegat la petició de Ciutadans de desallotjar la plaça, estan una mica més tranquils. Ara bé, tot i no estar preocupats en excés tenen encara gravada a la retina la violència policial amb la que els mossos van desallotjar la plaça Catalunya durant el moviment del 15-M. "La por sempre hi és però en general estem tranquils", exposen. "Tenim assumit que ser aquí ja és un risc".

"Fa dies que mediem amb la policia i ens ha assegurat que no se'ns farà fora fins, com a mínim, el cap de setmana, però tampoc sabem quan marxarem. Ens quedarem fins que en assemblea decidim què fer", explica la Neus.

 "Si vam fer barricades va ser per evitar un altre 1-O"

Sobre la 'batalla campal d'Urquinaona' –aldarulls que van passar la nit del 18 d'octubre– tots dos coincideixen amb la duresa de les càrregues. "No és violència és autodefensa. La gent es va defensar dels atacs de la policia. De fet, gràcies a les barricades alguns van poder tornar a casa", destaca en Toni. "Les càrregues són molt fortes. Estic a favor de les barricades. El moviment independentista no és violent, s'està defensant", insisteix la Neus. "Si vam fer barricades va ser per evitar un altre 1-O", afegeix en Toni.

Preguntats per si veuen alguna solució possible a la situació actual coincideixen en ressaltar que és complicat. "La primera solució és que canviï la manera d'actuar de la policia, que Buch marxi i la llibertat dels presos i les preses. A partir d'aquí, construir un espai de diàleg just i que s'escolti a totes les parts."

"Volem que se'ns escolti. Des de Madrid no se'ns fa cas. Si estàs en un Estat on et peguen i passen de tu, al final toca això", remarca en Toni.