Ambient festiu i tranquil a plaça Universitat. Centenars de joves han decidit acampar-hi aquest dimecres contra la sentència del judici al procés i per exigir la llibertat de tots els presos polítics. A més, també demanen que els tornin "tot el que els han pres". "Som una generació sense futur", han exposat a través d'un comunicat. "Aquella generació a qui han robat els drets socials i laborals més bàsics. La que va acompanyar les nostres àvies a votar l'1 d'octubre".

"Quin futur ens espera anant a classe si la realitat social del país no ens augura un futur digne?", es pregunta en Martí, estudiant. "Hi ha en perill els nostres drets civils, socials, polítics, estudiantils..." i assegura que "cal lluitar per canviar això". "Estem farts de tot", insisteix la Marta, també estudiant.

Generació del 14 d'octubre

Precisament en aquesta línia, recalquen que també són la generació del 14 d'octubre. "La que finalment ha dit prou. La que exigeix responsabilitats als seus representants polítics per garantir un futur digne. La que no tolerarà 100 anys de presó per exercir els seus drets".

acampada plaça universitat el nacional anna solé sans

Els estudiants acampen a la plaça Universitat / A.S.S.

Segons han expressat, durant els últims 17 dies han viscut una criminalització "sense precedents", i malgrat no fer "ni un pas enrere" la resposta de l'Estat ha estat "més violència i més repressió".

Què demanen?

D'aquesta manera, reunits en assemblea han decidit plantar-se i fer una crida a tots els joves del país a ocupar i acampar a la plaça Universitat per demanar "que s'aturi de immediatament la repressió contra els membres d'una generació que ha sortit al carrer en defensa dels seus drets i llibertats i que s'investiguin i es depurin les responsabilitats corresponents". També demanen que el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, condemni la repressió i la violència policial i que es garanteixi l'amnistia total contra tots els presos i les preses polítics. 

D'altra banda, també exigeixen que es garanteixin els drets civils i polítics vulnerats i qüestionats i un futur digne per a la seva generació.

Assemblea: què faran?

A les 17.00 hores d'aquest dimecres hi ha prevista una assemblea "per organitzar-nos millor, analitzar punts comuns, veure com evoluciona i a quins consensos arribem", detalla en Quim, que ressalta que "la nostra intenció és quedar-nos aquí de manera indefinida i que es posin solucions a tot el que està passant".

"Som una generació que no tenim cap dret garantit, només cal veure què està passant", argumenta la Laia. "Per això sóc aquí, per dir prou i exigir canvis".

estudiants jugant a cartes el nacional anna solé sans

Estudiants jugant a cartes a la plaça Universitat / A.S.S.

Crida a ocupar la Gran Via

Cap a la una i mitja, els estudiants han fet una crida a ocupar també la Gran Via a través de les xarxes socials. La via, finalment, ha quedat tallada. 

Durant aquest matí, els estudiants han acabat de muntar les tendes mentre que altres han aprofitat per jugar a cartes. A l'espera de l'assemblea, per acabar de decidir què faran i com, la majoria dels estudiants preguntats per aquest mitjà tenen clar que l'acampada ha de servir per recuperar allò que els han pres.