L'Audiència Provincial de Barcelona ha absolt aquest dimarts a tres manifestants detinguts per participar en una protesta a Barcelona en suport a l'excarceració del raper lleidatà Pablo Hasél, empresonat el 2021 per les seves lletres reivindicatives (acusat de delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries contra la Corona i contra les institucions de l'Estat). Els tres manifestants, santcugatencs, van ser portats a judici el passat 3 d'octubre, acusats de desordres públics en haver participat en els aldarulls del 20 de febrer de 2021 a Barcelona, que van sorgir després d'una manifestació en suport a Hasél. 

Segons l'acusació policial, els manifestants haurien participat del llançament de pedres i ampolles de vidre als furgons policials, que no haurien causat danys. La fiscalia els demanava dos anys de presó i diverses multes. Els magistrats de l'Audiència provincial finalment constaten que la versió dels Mossos d'Esquadra no encaixen amb els relats dels acusats i de dos testimonis i que les coordenades de Google Maps del mòbil d'un dels investigats descarta la versió policial

Els Mossos van al·legar davant del tribunal que els tres detinguts havien llençat objectes als furgons a la zona de passeig de Gràcia i que els van seguir durant 20 o 30 minuts sense perdre'ls de vista. Així i tot, la versió contenia diversos errors d'horaris i, finalment, l'informe de posició de Google Maps d'un dels acusats corrobora que en el moment dels incidents, els detinguts no estaven a passeig de Gràcia, sinó en una plaça del barri de Gràcia. La sentència conclou que els agents es devien confondre, en tant que era de nit i hi havia un context d'aldarulls.

Hasél, dos anys empresonat

El cantant Pablo Hasél va ser empresonat el 16 febrer de 2021, després d’atrinxerar-se a la Universitat de Lleida i al final pactar amb els Mossos d’Esquadra la seva detenció. La seva entrada a presó va ser per complir una condemna de 9 mesos de presó per enaltiment del terrorisme, que va encavalcar amb una altra condemna per amenaces a un periodista. Recentment, l’Audiència de Lleida va absoldre Hasél i altres 10 joves de la protesta de la Subdelegació per la detenció de l'expresident Carles Puigdemont a Alemanya. La Plataforma antirepressiva de Ponet va anunciar que Hásel no podrà sortir de la presó fins al 14 d’abril de 2027.

La detenció d'Hasél va provocar diversos dies de protestes a Barcelona, Lleida i Girona, amb diversos detinguts. Hi ha judicis pendents contra manifestants, com el cas dels tres joves santcugatencs. El cas més greu és l’acusació per temptativa d’homicidi a vuit joves (sis italians, una francesa i una catalana) que van ser detinguts per calar foc a un furgó de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins, que va sortir-ne il·lès, a la comissaria de la Rambla de Barcelona, en la protesta contra l’empresonament del raper, el 27 de febrer de 2021.