El Partit Popular vol blindar per llei la defensa i protecció de símbols oficials d'Espanya i la Casa Reial, amb sancions per la via administrativa i no només per la penal. És per això que el partit liderat per Alberto Núñez Feijóo ha presentat una proposició al Senat, on compta amb majoria absoluta, per fer una norma que faciliti els càstigs per ultratges a Espanya i la Corona. Aquesta és una de les primeres iniciatives que els populars han registrat a la cambra alta fent valer la seva majoria, un avantatge que els permetrà tramitar la proposta i derivar-la al Congrés dels Diputats.

En concret, aquesta proposició, a la qual ha tingut accés Europa Press, planteja blindar la defensa i la protecció dels símbols oficials com són les banderes, escuts, himnes o estendards, tant d'Espanya i la Corona, com de les comunitats i ciutats autònomes i les entitats locals a tot el territori nacional. En aquesta línia, la llei que proposa el PP recull com a infraccions molt greus l'ultratge, l'exhibició de símbols partidistes o l'exhibició de símbols oficials fora del seu àmbit territorial, a excepció d'ocasions on es facin servir per cordialitat, entre d'altres. Així mateix, es consideren greus la inacció o permissivitat d'alguna de les infraccions anteriors o l'incompliment de la restauració dels símbols. L'oblit o la negligència també són considerats una infracció, encara que en aquest cas lleu.

Tot i que encara no es coneix quan arribarà al ple del Senat, tot apunta que aquesta iniciativa dels populars rebrà el suport necessari a la cambra, ja que el PP compta amb un ampli avantatge. Així continuarà la seva tramitació i es derivarà al Congrés dels Diputats, on s'haurà de decidir si tira endavant o no. 

El Codi Penal i l'ultratge a Espanya

La infracció d'ultratge a Espanya actualment està recollida només al Codi Penal i està castigat amb una multa de set a dotze mesos. Ara, però, el PP busca ampliar les sancions per la via administrativa i "omplir el buit normatiu" existent, segons exposen en l'escrit. D'aquesta manera, la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo planteja que els ajuntaments tinguin la possibilitat d'imposar les sancions en cas que sigui la seva competència, cosa que també podrien fer el Consell de Ministres o el Ministeri de Política Territorial quan els correspongui.

Les sancions suggerides en aquesta llei van des de l'amonestació per a aquelles infraccions més lleus fins a la publicació de la infracció del butlletí oficial i la no percepció de la indemnització pel cessament en el càrrec per a les greus. Les sancions per a les faltes més greus inclouen, a més, la impossibilitat d'ocupar un càrrec públic en un termini de quatre anys.