Nova absolució per falta de provesL’Audiència de Barcelona ha absolt la Gina, una veïna del Clot de nacionalitat britànica, a qui la fiscalia demanava 2 anys de presó, càstig que se li substituís per l’expulsió de l’Estat espanyol, per haver mogut uns contenidors durant una de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans l’octubre del 2019, segons ha informat aquest dijous Alerta Solidària. En la resolució, la secció tercera de l’Audiència afirma que hi ha “nombroses imprecisions i vegetats” dels agents dels Mossos d’Esquadra a l'hora d’identificar la Gina, i per això no consideren que hi hagi suficient prova per condemnar-la de cap acció.

En el judici, Gina, defensada per l’advocat Jordi Busquets, es va acollir al seu dret a no declarar.  Per la seva part, una agent dels Mossos va assegurar que va identificar la Gina pel seu serrell i perquè l’havia vist en una altra protesta. L’organització Alerta Solidària destaca, que el tribunal “exposa els seriosos dubtes sobre la capacitat d'identificar la Gina, de qui els agents dels Mossos diuen reconèixer-la quan hauria anat tapada, només havent-li vist els ulls, el front i el serrell”.

Crítiques als Mossos i la fiscalia

En un comunicat, l’organització Alerta Solidària retreu a la fiscalia que “podria haver valorat racionalment l’escassa validesa de l’acusació formulada pels Mossos”, i en aquest sentit, hauria d’haver proposat l’arxivament de la causa tan bon punt va arribar als jutjats. Per contra, recorda que va sol·licitar que fos condemnada a dos anys de presó i, “per fer-ho més punyent per a la independentista, va requerir que la condemna fos substituïda per l’expulsió del país per un període de 8 anys”. Alerta recorda que la Gina té nacionalitat anglesa,” i això dona peu a la fiscalia a sol·licitar la desproporcionada pena del desarrelament familiar, social i laboral mitjançant l’expulsió”.  Afegeix que la Gina va arribar aquí a 6 anys, a la vila de Benidoleig, a la comarca de la Marina Alta, al País Valencià, on va arrelar i créixer personalment i política. Fa tres anys que viu, milita i treballa a Barcelona.

TUIT alerta solidaria gina absolucio postsentencia
La Gina. L., absolta després de demanar-li dos anys de presó Foto: @AlertaSolidaria

La protesta va ser a Barcelona

La protesta va ser el 16 d’octubre del 2019, dos dies després que el Tribunal Suprem fes pública les condemnes a elevades penes de presó als líders catalans per sedició i malversació de fons, que van provocar manifestacions generalitzades arreu del país i convocades pels “sedicentes Comités de Defensa de la República”, en paraules de la fiscalia. En aquest cas, la concentració es va fer davant del Departament d’Interior. La fiscalia exposa que els concentrats van començar a tirar objectes contra el cordó policial que protegia la seu d’Interior, i que els Mossos d’Esquadra van actuar per dispersar els concentrats. I, segons el relat de la fiscalia, Gina, amb altres persones, va moure dos contenidors de brossa i els van posar al mig de la calçada del carrer Aragó a l’altura del carrer Roger de Flor per evitar el pas dels furgons policials i alterar la pau pública.