Un cas insòlit. L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dijous Gina, una noia de nacionalitat britànica i veïna del Clot-Camp de l'Arpa, a qui el fiscal ha demanat que se l’expulsi de l’Estat espanyol per haver mogut dos contenidors en una de la protesta contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans,l’octubre del 2019, a Barcelona. En concret, li demana 2 anys de presó per un delicte de desordres públics i que se li substitueixi per una expulsió del país durant vuit anys.  L’acusada s’ha acollit al seu dret a no declarar en el judici. I el seu advocat, Jordi Busquets, ha demanat al tribunal la seva absolució i ha defensat l’arrelament de la noia, ja que als sis anys va anar a viure a Alacant i fins i tot ha treballat per a la Generalitat catalana.

La protesta va ser el 16 d’octubre del 2019, dos dies després que el Tribunal Suprem fes pública les condemnes a elevades penes de presó als líders catalans per sedició i malversació de fons, que van provocar  manifestacions generalitzades arreu del país i convocades pels “sedicentes Comités de Defensa de la República”, en paraules de la fiscalia. En aquest cas, la concentració es va fer davant del Departament d’Interior. La fiscalia exposa que els concentrats van començar a tirar objectes contra el cordó policial que protegia la seu d’Interior, i que els Mossos d’Esquadra van actuar per dispersar els concentrats. I, segons el relat de la fiscalia, Gina, amb altres persones, va moure dos contenidors de brossa i els van posar al mig de la calçada del carrer Aragó a l’altura del carrer Roger de Flor per evitar el pas dels furgons policials i alterar la pau pública.

 

Identificada

En el judici, a la secció 3a de l’Audiència de Barcelona, una agent dels Mossos d’Esquadra ha assegurat que va identificar la Gina  “pel seu serrell” i  la seva fisonomia perquè ja l’havia vist en una protesta anterior, el febrer del 2019, en l'anomenada vaga general. Un segon agent dels Mossos ha ratificat la identificació de la dona per part d'altres companys, que ha qüestionat el seu advocat, en assegurar que “moltes persones tenen trets físics similars”.

A l’informe de conclusions, Busquets ha exposat que no hi ha imatges on es reculli cap acció de la manifestant, i ha citat una sentència de la secció 6a de l’Audiència de Barcelona en què absol un manifestant que va moure contenidors en una protesta perquè la seva acció no va provocar l’alteració de la pau pública, com exigeix el tipus delictiu. L’advocat ha demanat l’absolució de la Gina, i en cas contrari, que el tribunal apliqui l’atenuant de dilacions indegudes en el procediment.

La manifestant ha estat acompanyada a les portes del Palau de Justícia de Barcelona per un grup de suport.