La sala  d’apel·lacions  civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’està convertint en bastió de la defensa del dret de manifestació i de les garanties processals, i ha tornat a absoldre a manifestants condemnats. En aquest cas, són dos joves que l’Audiència de Barcelona va condemnar a quatre anys i migs de presó pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat en participar en la protesta contra el Consell de Ministres del 21 de desembre de 2018 a Barcelona. En la sentència, comunicada aquest dimecres, la sala afirma que no hi ha cap prova de càrrec per condemnar-los i els ha absolt.

En la primera sentència, la secció cinquena de l’Audiència Barcelona, amb el vot contrari d’un magistrat, va considerar provat que els dos joves, Miguel i Eduardo, van anar a la protesta a la Llotja de Mar, amb un cartell que posava “CDR Bones Festes”, i que duien a la mà dos seients de bicicleta, amb les quals van picar a agents dels Mossos d’Esquadra, que eren en el cordó policial. Tot aquest relat és descartat ara pel TSJC, i dona la raó a les al·legacions presentades per l’advocat Miguel Capuz, defensor de Miguel, i de Francesc de Paula, d’Eduardo.

Sense Proves

Primer de tot, el penalista Capuz exposa que es va vulnerar el dret de defensa a Miguel, ja que en ser citat al jutjat, cinc mesos després dels fets, se li va detallar que era denunciat per uns fets de l’avinguda del Paral·lel, no de la Llotja de Mar, accions per les quals va ser denunciat i condemnat. A més, la sala del TSJC -formada pels magistrats Àngels Vivas, Roser Bach i Carlos Mir, que és el ponent-  canvia tot el relat de fets, i assegura que els dos joves van anar a la protesta  i que van donar cops a les tanques, però no a cap agent policial. Ho subscriuen amb el fet que cap agent dels Mossos ni  els hagi identificat ni es veuen a les imatges, com s’assegurava en la primera sentència. Cap agent va patir lesions.

La sala també recorda a la secció cinquena  i a la fiscalia que l’any 2015 es va reformar i temperar el delicte d’atemptats contra l’autoritat. “En aquest cas, ni Miguel  ni Eduardo van oposar resistència greu amb intimidació greu o violència als agents, sinó que es van limitar a fugir sense oposar cap resistència”, afirma el tribunal, que  afegeix: “Prèviament a la càrrega policial, tampoc es pot dir que Miguel agredís  o embastis als agents, segons les imatges.” I davant la falta de proves, els ha absolt.

L’absolució de Miguel i Eduardo se suma a l’absolució que va dictar el març passat la sala d’apel·lacions al tarragoní David Solé del delicte de desordres públics pel qual se'l va condemnar a un any i tres mesos de presó en el marc dels aldarulls registrats el 15 d'octubre del 2019, contra la sentència del Suprem als independentistes catalans. .La sala d’apel·lacions també va rebaixar la condemna a l’activista Marcel Vivet,  tot i mantenir la d’Adrià Sas.