Cap prova. Una jutgessa de Cerdanyola ha absolt una veïna de Ripollet, denunciada per dos diputats de VOX per amenaces, coaccions i furt, quan el partit d’ultradreta va fer un acte en aquesta vila, el 3 de juliol de 2021 i es va organitzar una protesta antifeixista. En la sentència, difosa aquest divendres per l’organització Alerta Solidària, la jutgessa, en substitució del jutjat d’Instrucció 3 de Cerdanyola, afirma que “no queda acreditat”, que l’acusada, defensada per l’advocat Carlos Hurtado, sigui autora d’aquests delictes lleus, que van  ser denunciats per Juan Carlos Segura Just, diputat de VOX al Congrés, i Manuel Jesús Acosta, diputat del mateix partit al Parlament.

El judici es va celebrar dilluns passat i la fiscalia va retirar la seva acusació al final de la vista, segon informa l’organització de l’esquerra independentista. Alerta Solidària afegeix que l’absolució és “una victòria del moviment popular de Ripollet”, i assegura que es tornaran a mobilitzar “cada cop que els feixistes vulguin fer proselitisme de l’odi i de la discriminació”.

Ni amenaces, ni coaccions, ni furt

En la resolució, la jutgessa exposa que els denunciants i la denunciada van manifestar “versions contradictòries” a la vista. I que l'única testimoni per part de VOX sobre de qui va proferir les suposades amenaces de mort no recorda si l’autora anava vestida amb una roba que “determinava la seva ideologia”, segons la denuncia a la policia. Aquesta testimoni directa no es va recollir en l’atestat policial, indica la jutgessa. Des d’Alerta Solidària es recorda que Laia anava només amb una samarreta lila, sense cap logotip. I en la sentència, la jutgessa exposa que les testimonis de l’encausada van explicar que elles cantaven, amb lemes contraris a la ideologia de VOX, i que van ser elles les que van rebre els insults. Davant això, la jutgessa absol la veïna d’aquest delicte en considerar que va haver-hi “una falta de respecte mutu”, sense cap fet delictiu. També absol la feminista del delicte lleu de coaccions.

Finalment, els dos diputats de VOX van denunciar la veïna de furt per suposadament haver sostret unes paperetes del partit en l’acte a Ripollet. La jutgessa també descarta que sigui autora d’aquest delicte, en considerar primer que els dos denunciants no són els representants legals del partit, a més d’exposar que no hi ha cap afany lucratiu, com requereix el delicte. I conclou que no ha quedat provat que l’acusada agafés aquestes paperetes, però, que si ho va fer -afegeix-, les podria haver agafat com qualsevol ciutadà, independentment del seu motiu.

Més judicis

Els judicis contra ciutadans que protesten contra actes de VOX és un degoteig constant a Catalunya. Aquesta setmana, l’Audiència de Barcelona ha jutjat un ciutadà a qui la fiscalia li demana dos anys i vuit mesos de presó pel delicte de desordres públics per suposadament haver cremat contenidors en una protesta contra iun acte del partit ultra a Barcelona, el 2019.