El diari madrileny ABC ha perdut els nervis amb l'acte del Parlament, que ha atorgat la medalla d'honor als represaliats durant el referèndum de l'1-O, i ha titulat amb to inflamat relacionant-ho amb violència.

"El Parlament català glorifica la violència dels CDR", ha titulat el rotatiu, que també ha definit l'acte de forma despectiva com un "akelarre independentista" tot i que l'organitzava el legislatiu català. Un akelarre, nom d'origen basc, és un lloc on les bruixes celebraven els seus rituals, i en espanyol té un to pejoratiu quan s'aplica a una trobada social o política.

abc

L'Abc ha titllat d'"imatge insòlita" el lliurament de la medalla i ha destacat que hi ha assistit el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Discurs de Borràs

En la seva intervenció, que ha clausurat l'acte, Borràs ha reivindicat la seva proposta de fer aquest reconeixement, i que va ser aprovat pels membres independentistes que formen la Mesa, "per la força dels símbols".

"La Medalla és un gest que fa el Parlament per posar el focus en la repressió que molts volen desenfocar", ha explicat Borràs, defensant-se de les crítiques rebudes per part de molts represaliats que avui mateix han emès un comunicat titllant d'"hipòcrita" l'acte i el guardó, a causa de les acusacions que el Govern ha exercit i exerceix sobre molts d'ells.

 

Borràs, però, també ha expressat el seu respecte als represaliats que han rebutjat assistir a l'acte o, fins i tot, el mateix reconeixement. Tanmateix, també ha manifestat el seu desig que la Medalla ajudi al fet que les acusacions de la Generalitat siguin retirades.

"És un gest simbòlic, sí, però hem de recordar quina és la força dels símbols?", ha qüestionat, tot posant d'exemple el canvi de número de l'actual legislatura per incloure la republicana o els mateixos símbols nacionals: l'himne i la bandera. A més, Borràs també ha fet referència a la reacció de l'unionisme envers aquest reconeixement (PSC, Vox, Ciutadans i el PP han plantat l'acte), i ha apuntat que "potser no ha estat un gest tan simbòlic". 

Per últim, Borràs ha reivindicat l'acompanyament que ella mateixa sempre ha fet als represaliats, i ha argumentat que la Medalla també respon a "una de les reclamacions que sempre he sentit més"; la falta de suport institucional. "Avui el Parlament us reconeix", ha dit.

En representació dels represaliats i els seus defensors jurídics han parlat l'activista Roger Español, que va ser mutilat d'un ull per la policia espanyola durant el referèndum de l'1-O i l'advocada Anna Llauradó.

Español ha alertat que "la repressió contra Catalunya és completament transversal i única, i elimina l'eix esquerra-dreta", citant des del president a l'exili, Carles Puigdemont, fins al militant de la Forja Marcel Vivet, qui, per cert, ha rebutjat assistir a l'acte.