A molts els pot no sorprendre aquest titular, però va haver-hi un dia que l'actual líder de Vox, Santiago Abascal, va voler emular el dictador Francisco Franco. Va ser el mes de maig del 2018, quan Abascal va participar en la cursa 101 de Ronda (Màlaga), la qual està inspirada en una marxa que Franco i els seus homes van fer el juliol del 1921 durant la guerra contra els rifenys.

Des de la part més occidental de la costa africana, Franco i els seus homes van emprendre una marxa d'un centenar de quilòmetres fins a la ciutat de Tetuan. D'allà, es va traslladar fins a Ceuta en tren per sumar forces amb el comandant Fontanés. Pocs dies després, l'exèrcit espanyol celebrava la victòria a Melilla.

Des d'aleshores, la Legió celebra curses per commemorar aquella marxa. La de Màlaga és considerada pels militars espanyols com una bogeria i una de les més fortes del món. Avui dia, civils i soldats competeixen per completar la distància en tres categories: ciclisme de muntanya, corredors individuals i equips de trail.

Abascal la va fer en 21 hores, 27 minuts i 20 segons, juntament amb uns amics. El guanyador d'aquell dia va ser el català Joan Marc Falcó, amb un temps de 8 hores i 51 minuts. Entre les dones es va imposar Ana Cerván, que va completar el recorregut en poc més d'11 hores i 26 minuts a través de les localitats de Ronda, Arriate, Alcalá del Valle, Setenil de las Bodegas, Montejaque i Benaoján. Precisament, Abascal va ser criticat per dir que "la dona no pot competir al mateix nivell que l'home".

La dissolució dels Mossos

Avui mateix el partit d'Abascal ha respost al preacord entre ERC i la CUP demanant la dissolució dels Mossos dins de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, tant al Cos Nacional de Policia com a la Guàrdia Civil, per posar-se "al servei de tots els espanyols" i garantir així els seus drets i llibertats.

Ho ha dit el portaveu del partit d'extrema dreta espanyola, Jorge Buxadé, que ha considerat que l'acord assolit pels republicans i els anticapitalistes en el marc de les negociacions per a la conformació del Govern de Catalunya i que persegueix impedir l'ús de les bales foam no només és una mesura "absolutament criticable", sinó que a més "voreja el que és delictiu". "Estaríem ja en l'omissió del deure de perseguir delictes", ha valorat.