Ja feia temps que José Luis Ábalos s’havia convertit en una ànima errant al Congrés dels Diputats. Darrerament, era habitual veure’l passejar en soledat pel pati de la cambra baixa amb una cigarreta als llavis. No sempre estava sol. Diuen la veritat els diputats que aquests dies asseguren sentir tristesa i dolor en veure quin està sent el desenllaç de qui fou escuder de Pedro Sánchez i ha acabat convertint-se en una bomba de rellotgeria pel govern espanyol. Perquè fins fa dues setmanes Ábalos encara aconseguia arrencar alguna rialla en les converses que mantenia amb qui decidia fer-li, de tant en tant, companyia en les seves estones de fumar.

Ábalos, nascut a la valenciana ciutat de Torrent fa 64 anys, és el setè fill de Carbonerito, àlies del torero republicà Heliodoro Ábalos, conegut durant la guerra civil espanyola per ser un ‘rojo’. Aficionat a la bachata i la poesia peruana i colombiana, prové d’una família modesta. Va haver de treballar en una botiga de records, una botiga familiar de nines artesanals i una gestoria per poder-se pagar els estudis. Va triar especialitzar-se en Magisteri, però només va arribar a donar classes a nens de primària durant uns mesos. La política acabaria centrant la seva vida. Amb 17 anys ja va afiliar-se a les joventuts comunistes, però no va ser fins cinc anys més tard que passaria a formar part del PSOE.

José Luis Ábalos va fer les seves primeres importants passes en la vida política sent assessor del partit a l’Ajuntament de València, un consistori en el qual va acabar sent regidor entre el 1999 i el 2007. Dos anys més tard d’acabar la seva etapa com a regidor, l’any 2009, arriba a Madrid. Cinc mesos més tard arriba també al Congrés dels Diputats l’home que li canviarà la vida: Pedro Sánchez. Però no és llavors quan tots dos comencen a tenir una estreta relació. Ni tan sols el 2014, per molt que Ábalos sí que donés suport a Sánchez per convertir-se en nou secretari general del PSOE. Va ser el 2016 quan va situar-se al seu costat per, juntament amb Adriana Lastra, aconseguir que Sánchez guanyi les primàries contra Susana Díaz i es converteixi en l’indiscutible líder socialista.

 

Sánchez paga la fidelitat a Ábalos i el situa com a número tres del partit, el converteix en secretari d’Organització del PSOE. I és el mateix Ábalos qui l’any 2018 defensa la moció de censura contra Mariano Rajoy impulsada pel PSOE, amb Sánchez com a candidat. Arrencava el seu discurs d'aquesta manera: “És una moció de censura dirigida a exigir la responsabilitat política del govern presidit per Mariano Rajoy” en el cas Gürtel del PP. ‘Responsabilitat política’ és precisament allò que el PSOE li reclama ara mateix a Ábalos, dimitir per haver confiat en Koldo García.

Sánchez, que ha aconseguit acabar amb Susana Díaz i Mariano Rajoy i establir-se exitosament a Ferraz i la Moncloa gràcies al seu escuder, continua pagant els favors i converteix Ábalos en un home molt poderós: no només és número tres del partit, sinó que també passa a ser ministre de la importantíssima cartera de Foment. Va arribar, fins i tot, a negociar amb Podemos el primer govern espanyol de coalició des de l’arribada de la democràcia. El gener del 2020 Ábalos es va veure immers en el cas Delcygate, per haver-se reunit a l’aeroport de Madrid amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, que tenia prohibit entrar a l’espai Schengen. La justícia va arxivar el cas. 

I va ser el 2021 quan, en una crisi de govern del tot inesperada, Pedro Sánchez inaugura la caiguda en desgràcia d’Ábalos i el fulmina com a ministre i com a número tres del PSOE. No s’han explicat mai els motius de la seva destitució. L’única explicació que dona avui l’entorn del president espanyol és la necessitat de renovar alguns membres d’aquell executiu pel “desgast” que tenien per haver gestionat la pandèmia. Ara el PP acusa Sánchez de ser coneixedor del cas Koldo, i d’haver expulsat llavors Ábalos per aquest motiu. Però, llavors, per què Sánchez torna a confiar en Ábalos i el torna a col·locar a llistes el 23-J? L’argument dels populars és que d’aquesta manera l’exministre pot tenir qualitat d’aforat, i gaudir de major immunitat davant la justícia.

jose luis abalos congreso patio fumando - europa press
José Luis Ábalos fumant al pati del Congrés / Foto: Europa Press

L’esclat del cas Koldo ha convertit Ábalos en un “empestat”. S’autodefineix d’aquesta manera l’exministre, a causa de totes les informacions que l’emboliquen amb la trama. S’ha teoritzat aquests dies que Ábalos decideix mantenir l’escó per una qüestió econòmica. Ell ho nega. La realitat és que actualment paga 1.500 euros de pensió al mes pels seus fills. En té cinc; s’ha casat fins a tres vegades. Ara és "un mer peó que s’insereix en una batalla sense regles”, amb “tot el poder polític a la seva contra”, va arribar a dir en la seva roda de premsa en la qual anunciava que trencava peres amb el PSOE i marxava al Grup Mixt. No va voler llavors contestar preguntes dels periodistes, tot i assegurar que té “moltes respostes”. Tot i que nega que tingui cap ‘manta’ de la qual estirar, Ábalos ha passat de ser un escuder a una bomba de rellotgeria per al president del govern espanyol. Ja avisava Feijóo aquesta setmana a Sánchez: “Està despullat” i ja cal que “temi” la informació que pot tenir a les seves mans qui fou el seu home de confiança.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!