La pressió del PP contra el PSOE i Pedro Sánchez per la trama del cas Koldo es manté. Els populars no han tingut prou amb la sortida de l'exministre José Luis Ábalos del PSOE, i ara l'objectiu és demanar el cap de la presidenta del Congrés dels Diputats i expresidenta del govern de les Balears, Francina Armengol. El PP ha exigit la dimissió d'Armengol, després que la investigació relativa a la trama de comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia assenyali, segons els populars, que el govern autonòmic de les Balears que ella va presidir "va ser coneixedor i col·laborador actiu d'una presumpta estafa". 

El PSOE, de moment, està fent una defensa acèrrima d'Armengol. Tanmateix, la portaveu dels socialistes, Esther Peña, ha afirmat que estan oberts que Armengol comparegui en la comissió d'investigació que els socialistes impulsen en el Congrés sobre el cas Koldo i altres compres de material anticovid durant la pandèmia. "Estem, per descomptat, oberts a això", ha remarcat, apuntant que els socialistes citaran a declarar a "totes les persones" que puguin "donar llum i ajudar" en aquesta qüestió. A més, ha insistit a reclamar explicacions al portaveu del PP, Miguel Tellado, nom que també apareix en el sumari de la investigació policial pel cas Koldo. En una entrevista aquest divendres a TVE, la portaveu socialista ha afirmat que "cal posar el focus en la comissió d'investigació perquè tots puguin pronunciar-se i es pugui entendre què va passar". 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

 

Armengol, al punt de mira

L'expresidenta balear està al punt de mira de la investigació per la compra de mascaretes a l'empresa investigada a l'operació Delorme —també cas Koldo— quan ocupava la presidència de les Balears. Diversos càrrecs del PP han sortit en tromba per carregar contra ella per "avalar" l'empresa que està sent investigada perquè continués contractant amb l'audiència pública. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha estat una de les que ha carregat contra Armengol aquest divendres. "Això és una situació insostenible. El primer que ha de fer és dimitir. Si Armengol no dimiteix ha de ser el seu partit qui actuï", ha afirmat en una entrevista a Telecinco. Gamarra ha recalcat que les informacions que s'estan coneixent mostren que la presidenta del Congrés "va avalar" la trama perquè continuessin contractant i fent negocis i "no va reclamar els diners", malgrat que sabia que les mascaretes que li van vendre "no eren vàlides i no podien utilitzar-se".

El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, també ha parlat sobre Armengol i ha afirmat que "no ha estat enganyada" per una empresa que va vendre un producte defectuós, sinó que va col·laborar "amb aquesta trama" perquè no va reclamar els diners i que a més va emetre "informes falsos sent coneixedora dels fets". En una entrevista a Es Radio, ha assegurat que "Armengol no pot seguir ni un minut més al capdavant del Congrés. És un disbarat perquè aquesta senyora no està capacitada ni ètica, ni política, ni moralment per seguir ni un sol dia més". Tellado si haurà de comparèixer en la comissió del Congrés sobre el cas Koldo, tal com ha confirmat la portaveu socialista, ja que el seu nom apareix al sumari. "Totes les persones que aparegui, haurien de donar explicacions i Tellado surt diverses vegades", ha afegit. 

Suport del PSOE a Armengol

Malgrat les acusacions contra Armengol per part del PP, el seu partit dona la cara per ella. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat aquest divendres l'actuació d'Armengol, al capdavant del Govern de les Balears, i ha posat l'accent que va ser el seu Govern el que va reclamar els diners a la trama i que el jutge "no qüestiona que els contractes" per adquirir les mascaretes "van ser legals". En aquest sentit, ha recordat que el govern d'Armengol va ser qui va reclamar a petició el reintegrament de l'expedient en creure que la qualitat de les mascaretes no corresponia a la del contracte.

En la mateixa línia s'ha manifestat la diputada socialista i exdirectora de la Guàrdia Civil, Mercedes González, que ha criticat que el PP demana dimissions "molt fàcilment" i que el PSOE actua amb "absoluta contundència" davant la corrupció. En una entrevista aquest divendres a Antena 3 ha defensat que "ells tenen una dificultat expressa a l'hora de dimitir i assumir responsabilitats quan el teu germà també està beneficiant-se d'una venda de mascaretes o a l'Ajuntament de Madrid", en referència al cas que afectava el germà d'Isabel Díaz Ayuso.