José Luis Ábalos ha decidit declarar-se en rebel·lia contra Pedro Sánchez i mantindrà el seu escó al Congrés dels Diputats, segons avança aquest dimarts la Cadena SER. Qui fou secretari d’Organització del PSOE fins al 2021 informarà a través d'un comunicat la seva decisió. Si acaba formant part del Grup Mixt de la cambra baixa, els socialistes tindran una nova dificultat: l’aritmètica que van deixar les eleccions del 23-J fa que Pedro Sánchez hagi de negociar fins a l’últim vot de l'hemicicle del Congrés. I això implicaria haver de negociar constantment amb Ábalos. Aquest dimarts a la tarda, l’exministre ja va fer un gest en forma de desafiament: dimitir com a president de la comissió d’Interior al Congrés dels Diputats, però mantenint el seu escó a la cambra baixa, que és precisament el que el PSOE li reclama que abandoni.

Aquest dimarts, el PSOE va fer una doble maniobra. A banda d’intentar treure’s de sobre Ábalos (donant-li 24 hores per entregar el seu escó), la direcció del partit va decidir crear al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació sobre irregularitats en la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. La portaveu dels socialistes, Esther Peña, va explicar que aquesta comissió començarà amb el cas Koldo. Ara bé, segons admeten fonts socialistes, això obre la porta a incloure-hi més casos; és a dir, investigar també el germà d'Isabel Díaz Ayuso, acusat d’haver-se lucrat durant la pandèmia a través de la compravenda de mascaretes.

“Sabem que no està investigat”

En la roda de premsa d’aquest dilluns, Peña va destacar que qualsevol cas en el qual s'hagi intentat fer negocis de forma il·lícita amb la pandèmia és "fastigós". "Ens fa vergonya tot el que estem coneixent", va deixar clar la portaveu del PSOE. Ara bé, va reiterar que al partit són conscients que el nom de José Luis Ábalos no figura al sumari de la investigació. “Sabem que no està investigat” en el cas del seu exassessor, va dir, a més d’asseverar que des del partit no pretenen exercir de jutges, però sí apartar qualsevol persona que pugui tenir “responsabilitat política” en un cas de presumpta corrupció.

 

Peña va mostrar-se confiada, en aquella compareixença, que Ábalos acabaria entregant el seu escó. "Actuarà en conseqüència per al bé major, que és el PSOE", va afirmar. Segons els socialistes, Ábalos és "exemple de respecte i història en aquest partit". "Culpa no té qui fa el que ha de fer", va afegir la portaveu de la formació en roda de premsa.

La dimissió d’Ábalos, segons Sánchez

Aquest dissabte, José Luis Ábalos va concedir una entrevista al diari El País en la qual no tancava la porta a presentar la dimissió, però alhora deixava clar que no ho faria mai a instàncies del PP, sinó del PSOE. Va defensar, precisament, que ell no està ancorat al seu escó al Congrés dels Diputats, però que "cal pensar" si abandonar-lo "serveix per a alguna cosa o per aplanar la campanya de la dreta, que no s'acabarà amb mi".

Però el mateix dissabte, Pedro Sánchez reivindicava el seu compromís contra la corrupció, afirmant que cal ser "implacable" en la seva lluita, "vingui d'on vingui i caigui qui caigui". "Davant els qui obstaculitzaven l'acció de la justícia per dificultar investigacions que els afectaven, com va passar durant l'administració del PP, avui hi ha col·laboració absoluta amb la justícia per arribar fins al final", va indicar el president del govern espanyol a la seu de Ferraz durant l'obertura de la Internacional Socialista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!