Els aspirants a entrar a la policia espanyola podran passar la prova d'ortografia amb només un 3,5, en comptes del 5 que és la nota habitual per aprovar un examen. La decisió l'ha pres la Direcció General de la Policia després de rebre centenars de queixes dels aspirants.

TUIT policia nacional examen ortografia

El Sindicat Unificat de la Policia (SUP) va demanar explicacions a la Divisió de Formació per l'organització de les proves d'accés a l'escala bàsica de la policia perquè considerava que no va ser objectiu. El Sindicat ho va comparar amb el programa de televisió Pasapalabra.

També va denunciar les "condicions denigrants" per als candidats en algunes de les instal·lacions en unes proves marcades pel protocol de prevenció de la Covid-19.

TUIT sindicat policia nacional examen ortografia

El SUP va lamentar aquest "despropòsit" per la imatge que va projectar la policia espanyola en un examen que porten denunciat des de fa anys i que el 2021 va estar marcat per les mesures per prevenir el coronavirus.

El sindicat es va remetre a experts lingüistes per afirmar que l'examen "no serveix per determinar els coneixements d'ortografia dels aspirants, per la qual cosa, lluny de ser una prova objectiva de coneixements, sembla respondre a un element de fàcil garbellament i selecció".

L'examen

La prova consisteix en determinar, en tan sols vuit minuts, si 100 paraules a l'atzar són correctes o incorrectes, segons el diccionari. Cal tenir en compte que cada resposta errònia resta un punt, però no és obligatori respondre a totes. Aquesta és la prova d'aquest any:

Un total de 16.754 persones estaven convocades el dissabte 6 de març a 16 seus diferents per realitzar els exàmens d'accés a l'escala bàsica de la policia espanyola que van ser ajornats per la pandèmia de la Covid-19.

D'aquesta forma, 11.728 homes i 5.026 dones van realitzar les proves de coneixements, ortografia, el Qüestionari d'Informació Biogràfica -CIB-, el test de personalitat, psicotècnics i la prova voluntària d'idioma en un total de 16 ciutats.

En concret, els examens van tenir lloc a Alacant (1.642 convocats), Àvila (961), Càceres (488), Cadis (739), Ciudad Real (282), Granada (1.550), Les Palmes de Gran Canària (332), Lleó (901), Madrid (3.800), Màlaga (1.259), Palma de Mallorca (205), Santiago de Compostela (631), Sevilla (1.593), Santa Cruz de Tenerife (229), València (1.494) i Zaragoza (648).

Els opositors que resultin aptes en aquestes proves, seran convocats posteriorment per realitzar una entrevista personal i el reconeixement mèdic.

 

Foto principal: Agents de la policia espanyola a l'Estació de Sants / Mireia Comas