Mentre que l'independentisme s'indigna davant de l'operació entre PSC, PP i comuns per evitar que Xavier Trias sigui alcalde, a l'Estat espanyol, la majoria dels ciutadans el veuen amb bons ulls. Un enquesta de Sociometria encarregada per El Español, mostra com el 75% dels ciutadans aproven els acords entre els tres partits per aconseguir que Jaume Collboni sigui el nou alcalde de Barcelona. 

🟡 Satisfacció de Feijóo amb l'operació contra Trias: "És una victòria per als espanyols"

🟡 Es destapa l'acord no revelat: els càrrecs d'En Comú es quedaran a l'Ajuntament de Collboni

L'entrevista s'ha fet ràpidament entre el mateix 17 i 18 de juny. Més de dues mil persones han respost les preguntes de Sociometria, decantant-se majoritàriament a favor dels pactes per no fer Trias alcalde. Desgranades per partits, les dades mostren que els votants de PP i PSOE són els més satisfets amb l'operació contra Trias, al voltant del 80% celebren la investidura de Collboni. Els votants més reticents a l'acord són els de Sumar, on un 49% està a favor i un 47% en contra. 

enquesta Trias ERC elespañol
enquesta Trias ERC elespañol 2
Font: El Español

Política d'Estat 

Si bé des del PSC s'espolsen de sobre les acusacions que l'alcaldia de Collboni ha estat escollida des de Madrid, el PP en treu pit. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha celebrat que els populars hagin estat "determinants" a l'hora d'evitar que "l'independentisme governi Barcelona". Feijóo ha remarcat que els populars han fet "política d'Estat". 

El líder dels populars ha remarcat que Pedro Sánchez no li ha agraït, però afirma que només li molesta que "no donin les gràcies i a sobre insultin el PP". En tot cas insisteix: "No m'importa perquè nosaltres hem complert el nostre deure, hem fet política d'Estat; som el partit de la garantia de la Constitució". 

Per la seva banda els socialistes catalans sostenen que l'alcaldia s'ha decidit a Catalunya i no a Madrid.  "El pacte de Collboni s'ha decidit a Barcelona i va ser un acord molt treballat", ha insistit el primer secretari del PSC, Salvador Illa, qui considera que l'alcaldia de Collboni "és el que li convé a la ciutat" donat que governarà amb minoria. Malgrat la insistència dels socialistes catalans, tant Trias com Ernest Maragall han apuntat que tot plegat té l'ombra de Madrid. "L'Estat va decidir intervenir a Barcelona i aplicar un 155 de facto", ha lamentat Maragall i ha afirmat que algú "va decidir entregar Barcelona a l'Estat seguint les instruccions degudes" Per la seva banda, Trias, aquest dilluns, ha qüestionat la credibilitat del nou alcalde després d'aquesta operació: "Algú es pot creure el senyor Collboni? No tinc ni idea de qui va prendre la decisió, però sé que no el puc creure".