La reforma de la sedició té les seves primeres conseqüències. L'Audiència Provincial de les Balears ha decretat aquest dimarts la posada en llibertat dels 22 migrants que van fugir d'un avió a Palma el novembre del 2021, i que se'ls acusava, entre altres, de dos delictes diferents de sedició. Segons han confirmat fonts judicials a Europa Press, amb la Reforma del Codi Penal els fets no encaixen en el nou delicte de desordres públics i, per això, els 22 migrants només haurien comès un delicte de coaccions. Tot i haver-los deixat en llibertat, se'ls han aplicat diverses mesures cautelars, com la retirada del passaport i la prohibició de sortir de l'illa. A banda, també han demanat el seu ingrés en un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) per després expulsar-los de l'Estat. El judici encara no s'ha celebrat, però està previst que tingui lloc durant els pròxims mesos. 

La Fiscalia sol·licitava, en un principi, cinc anys de presó per a cadascun dels migrants que van forçar un aterratge a l'aeroport de Son Sant Joan. Un cas inèdit a l'Estat espanyol que, segons el Ministeri Fiscal, va provocar una situació "sense precedents a l'espai aeri europeu". Ara, però, després de la reforma de la sedició, els 22 migrants s'enfrontarien a una pena menor, atès que no els poden encausar per un delicte de sedició. 

Un fals aterratge d'emergència

Segons es va poder saber, el divendres 5 de novembre, un passatger a bord d'un avió de l'aerolínia Air Arabia Marroc que feia la ruta Casablanca-Istanbul va fingir una falsa urgència mèdica. El comandant del vol es va veure obligat a realitzar un aterratge d'emergència, desviant el recorregut previst per aterrar a l'aeroport més proper. Quan l'avió va arribar a terra, una vintena de passatgers va escapolir-se a través de les pistes d'enlairament, mentre que el presumpte pacient va ser traslladat a un hospital en ambulància juntament amb un acompanyant. En arribar al centre mèdic, els sanitaris van concloure que el passatger que havia patit un coma diabètic realment es trobava bé. Per la seva part, l'acompanyant va fugir de l'hospital, sense donar cap explicació. La situació va generar un gran caos a l'aeroport de Palma, que va quedar paralitzat.

Un pla orquestrat 

Després del fals aterratge d'emergència, la Guàrdia Civil va poder detenir 12 dels migrants que van saltar de l'avió en arribar a Palma. Pel que fa als altres passatgers, van haver d'emetre una ordre de crida i captura. La principal hipòtesi que van assenyalar les autoritats és que tot es tractava d'un pla organitzat per entrar a Espanya de forma irregular. Cal recordar que per viatjar a Turquia, destinació de l'avió abans de l'aterratge d'emergència a Palma, no es necessita cap visat d'entrada. De fet, la policia va trobar un grup de Facebook on els 22 migrants haurien pactat aquesta falsa alarma mèdica per desviar el vol. Davant d'això, una jutgessa de Palma va dictar presó provisional, comunicada i sense fiança, la qual finalment se'ls ha retirat després de la reforma del Codi Penal