El posicionament de l’Ajuntament de Barcelona respecte a la candidatura Pirineus-Barcelona dels Jocs Olímpics d’Hivern previstos per a l’any del 2030 havia estat fins al moment força dubitativa. De fet, la mateixa alcaldessa, Ada Colau, va expressar dimarts, en compareixença pública, els seus “dubtes” sobre la viabilitat del projecte, en especial pel que fa a la “sostenibilitat”. Tanmateix, aquest divendres el posicionament ha quedat fixat un cop s’ha aprovat una proposició presentada per Junts per Catalunya que compromet el govern municipal a acceptar el resultat de la consulta que s’efectuarà a l’Alt Pirineu i l’Aran i que, en cas de resultar positiva, posar-se al servei de la proposta olímpica amb tot el potencial de la ciutat.

La proposició, de fet, reclamava un posicionament clar del govern municipal o, si més no, forçar-lo a comprometre el seu suport, però finalment s’ha resolt amb l’abstenció de Barcelona en Comú i el PSC (18 abstencions). Amb tot, la proposta ha tirat endavant gràcies als vots de JxCat, ERC i Cs (18 vots a favor) i els vots en contra de PP, Valents i la regidora no adscrita (5 vots en contra). En defensa de la proposta, la presidenta del grup municipal de Junts, Elsa Artadi ha retret a Ada Colau que consideri que “no hi ha informació sobre el projecte de jocs”. “Em sorprèn que l’alcaldessa digui que no coneix el projecte”.

En la seva intervenció, Elisenda Alamany (ERC), ha defensat el vot favorable del seu grup  en la línia del “màxim compromís i màxima transparència, que és com ara ho planteja el Govern de la Generalitat”, tot afegint que “hi haurà candidatura de Jocs només si ho aprova el territori”, en referència a la consulta plantejada a l’Alt Pirineu i l’Aran. Per la seva banda, el regidor de Ciutadans Paco Sierra ha expressat el vot favorable del seu grup perquè “Barcelona ha de seguir sent la referència de grans esdeveniments esportius”, però no ha pogut evitar incloure la falca unionista assegurant que el projecte olímpic s’ha de fer “amb totes les institucions d’un país que és Espanya, perquè Barcelona no és la capital de cap país”.

Discurs espanyolista

Que l’eventual candidatura olímpica no s’escapa del discurs nacionalista impulsat per l’espanyolisme s’ha pogut constatar també en el posicionament en contra del PP. El regidor Óscar Ramírez ha lamentat el “menyspreu de la Generalitat cap a l’Aragó” i ha insistit que “la candidatura dels Jocs Olímpics és una candidatura espanyola presentada pel Comitè Olímpic Espanyol, conjunta entre Catalunya i l’Aragó”. El mateix to nacionalista ha estat defensat per Eva Parera (Valents) que ha retret a Junts que se centri “en el discurs que Catalunya no necessita ningú”. “Em sap greu dir-los que les candidatures les presenten els estats reals, no els imaginaris”. Marilen Barceló, regidora no adscrita, ha insistit en el mateix discurs: “Els Jocs Olímpics són importants pel nostre país i per les comunitats autònomes de Catalunya i l’Aragó”.

Pel que fa al govern municipal, el regidor David Escudé (PSC), que precisament és el responsable de l’àrea d’esports, ha justificat l’abstenció assegurant que tot i ser favorable a la celebració de l’esdeveniment esportiu, “el millor favor que li poden fer és treure’l de l’arena política”. Per la seva banda, el tinent d’alcaldia Jordi Martí Grau (BComú), s’ha preguntat que si el 2022 i pocs dies abans de la inauguració dels Jocs d’Hivern de Pequín, el 20 per cent de pistes catalanes està tancat per manca de neu, “que passarà d’aquí a vuit anys?”. “Els dubtes són molt rellevants”, ha assenyalat Martí, que ha apuntat que, en tot cas, “el principal adversari dels jocs no és el meu grup municipal, és la incapacitat del Govern de la Generalitat de liderar cap projecte de país”. En aquest sentit, ha retret al Govern que “no es posi d’acord ni en la pregunta de la consulta” i ha demanat que es faci extensible a les comarques adjacents. Això sí, ha assenyalat que “si el Pirineu decideix tirar endavant, Barcelona hi serà”.

Finalment, també s’ha aprovat una altra proposició sobre els Jocs Olímpics, aquest cop presentada per Valents i que reclamava el compromís del govern municipal a “treballar per fer efectiva la candidatura”. En aquest cas s’ha aprovat amb els vots favorables de Valents,  PSC, Cs, PP i la regidora no adscrita (16 vots a favor) i l’abstenció d’ERC, BComú i JxCat (25 abstencions), un resultat que ha mostrat el suport als Jocs però alhora l’oposició a l’espanyolització d'aquests, que ha estat un dels principals arguments dels defensors de la proposició.